Стоил Мирчев представи изложбата „Артефакти“ в галерия Vejdi

0
66



Изложбата „Артефакти“ на Стоил Мирчев бе представена тази вечер в галерия Vejdi. Експозицията включва 20 непоказвани досега картини и пет пластики.  

„Картините са от различно време. Изложбата се получи спонтанно. Ние сме приятели с Веждито от академията“, каза пред БТА Стоил Мирчев. Така от дума на дума Рашидов предложил на Мирчев да направи изложба в галерията му. Заглавието „Артефакти“ дошло като идея още преди 30 – 35 години, когато художникът открил малко парче керамика в Созопол.

„Вдигнах го, направи ми впечатление, защото то беше отчупено, самият силует беше много интересен. Там видях някакви знаци. Взех го, измих го вкъщи и видях, че това никакви знаци не са, просто протъркано от времето. Но това ми даде идея. Вдигнах го това парче на едно платно метър на метър и се получи много хубава работа“, разказва Мирчев. Оттам започва и в продължение на 20 – 25 години има такава колекция „Артефакти“. „Тогава започнах да правя и бронз, и камък, и дърво. Харесва ми тази тема“, обясни авторът на изложбата.

„Аз не го познавах в тази светлина“, каза Вежди Рашидов. Тази посока е интересна, неговата посока. Хубаво стоят, пленяват, допълни той. Рашидов каза, че идеята на галерията му била да се представят в нея големите майстори, за които се говори малко. И обеща да има още изложби на знаменити творци в галерия Vejdi.

„Стоил е направил изключително интересна изложба. Това не ме изненадва. Напротив, очаквах това. Но той е тръгнал в една съвсем друга посока“, каза Ивайло Мирчев. И допълни: „Тук влиза в една абстрактна форма, една лирична абстракция, музикална. Една територия, която явно владее. За пръв път го виждам по този начин. Изненада ме“. По думите му тази абстракция е като музика. Трябва да се преживее, да се почувства, каза той.

„За мен това е една много интересна следа, която той оставя“, каза още Ивайло Мирчев.



Източник БТА