Стара рецепта за италиански сладкиш крие трагична любовна история

0
51


Романът на Сорая Лейн е преведен на 20 езика и е световен бестселър

От жените днес се очаква да гледат децата си, сякаш не работят, и да работят, сякаш нямат деца.

Това е любимият цитат на новозеландската писателка Сорая Лейн, прочута с историческите си романи за силни жени. Последната ѝ книга обаче е любовна – “Италианската балерина”, и преведена на 20 езика, се превръща в световен бестселър през 2022 г.

Лили е изправена на кръстопът в живота си, когато случайно научава, че баба ѝ е родена в “Дома на надеждата”: място, където неомъжените жени, очакващи дете, са намирали подслон и утеха. В красива кутийка с името на баба ѝ, оставена от вече покойната собственичка на дома, Лили намира изписана на ръка рецепта на италиански и стара балетна програма за миланската “Ла Скала”.

Решена да разплете мистерията, младата жена заминава за живописното италианско градче Комо, където ще работи във винарната на семейство Мартинели. Очарователният син на собственика – Антонио, ѝ помага да се разрови в миналото. Заедно установяват, че рецептата е за сладкиш, който се предлага от поколения в една-единствена пекарна в градчето Алба. Лили и Антонио заминават за там и попадат на сърцераздирателна любовна история, неподвластна на времето и превратностите на съдбата.

Тази история Сорая Лейн разказва в “Италианската балерина”, издание на “Хермес”. Авторката завършва право, но бързо разбира, че кариерата на юрист не е за нея и се посвещава на детската си мечта да стане писател. Пише съвременна дамска проза и исторически романи, които по думите ѝ показват какво са преживели жените в миналото, как се е налагало да се борят със зъби и нокти, за да извоюват, а след това и отстояват правата си, да мечтаят и да сбъдват и най-дръзките си мечти. “Но всъщност най-важното за мен е да помогна на хората да избягат от случващото се в живота им и да се насладят на моите истории”, казва Сорая Лейн. Тя живее в малка ферма в родната си Нова Зеландия със своя съпруг и двамата им сина.





Източник 24часа