Ротари клуб в Казанлък организира инициатива по повод Международния ден на хората със синдром на Даун

0
53



Ротари клуб – Казанлък организира днес инициатива по повод Международния ден на хората със синдром на Даун, съобщи за БТА президентът му Иван Гитев. Членове от клуба се срещнаха с три деца с този синдром и с техните родители, за да поговорят за това как се живее със заболяването, а децата получиха от ротарианците ваучери за посещение на асистирана терапия с коне. 

Срещата се състоя в Конната база на Сдружение с нестопанска цел “Терапии, асистирани с коне – Петя Караниколова” в Шипка. За този вид терапия е доказано, че повлиява изключително добре както на емоционалното, така и на физическото развитие. Според родителите на тези деца е необходимо обществото да се научи да приема хората със синдром на Даун по-позитивно и нормално, посочи той. Родителите са отбелязали още, че след навършване на 18-годишна възраст за тях става значително по-трудно да посещават различните видове терапия и да практикуват всякакви видове активности заради концентрацията на специализираните клубове в по-големите градове. 

По време на срещата в небето бяха пуснати цветни балони. “Целта беше да обърнем внимание на тези деца, защото освен, че са специални, те са и наистина слънчеви, както и да покажем на обществото, че са такива”, коментира Гитев.

Партньори на инициативата са СНЦ ,,Терапии, асистирани с коне – Петя Караниколова” и “Фортекс България”.

/РИ/



Източник БТА