Берковица се готви за детския фестивал на изкуствата „Лачени обувки“, подадени са първите заявки

0
66


Община Берковица и читалище „Иван Вазов“ в града се готвят за 28-ото издание на Международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки“, който ще се проведе на 26 и 27 април 2024 година. Вече са подадени първите заявки за участие във фестивала, съобщиха от местната администрация.

Във форума ще участват деца и младежи до 16 години, които ще се състезават в четири възрастови групи в разделите „Музика“, „Модерни танци“ и „Детска рисунка“.

В раздел „Музика“ ще може да участват вокални групи и индивидуални изпълнители, като всеки ще се представя с по две забавни песни. Едната от тях задължително трябва да е на български автор. Гостуващите изпълнители от чужбина ще могат да представят две песни от своята националност.

В раздел „Модерни танци“ ще може да се представят индивидуални изпълнители, двойки изпълнители, ансамбли, балетни школи и т.н.

В раздел „Детска рисунка“ участниците ще рисуват по темата „Моята детска мечта“.

Концертите ще бъдат на сцената на читалище „Иван Вазов“ в Берковица и ще са безплатни за публиката.

Изпълненията и рисунките на децата и младежите ще бъдат оценявани от професионално жури във всеки от разделите. Фестивалът ще има конкурсен характер. Той ще завърши с галаконцерт на отличените и с раздаване на награди на всеки от тях. Ще бъдат наградени класираните от първо до трето място в отделните раздели и възрастови групи, ще има и поощрителни отличия.

От общината в Берковица съобщиха за БТА, че фестивалът „Лачени обувки“ се възстановява след прекъсване от пет години заради пандемията от КОВИД-19 и по други причини. Той се е провеждал редовно с малки изключения от 1990 до 2019 година и в него са участвали хиляди деца. От сцената на „Лачени обувки“ към голямата сцена са тръгнали много днешни певци, танцьори и актьори, а много талантливи художници са спечелили първото си признание на детския фестивал в Берковица, отбелязват организаторите.

/ХТ/



Източник БТА