Ремонтът на центъра на Добрич ще започне през първата половина на април, съобщи кметът

0
66



Ремонтът на централната градска част на Добрич ще започне в първите 15 дни на април. Това обяви във Фейсбук кметът на града Йордан Йорданов. Той поясни, че ремонтът ще започне тогава, тъй като изграждане на мрежи за водоснабдяване и канализация и електрически мрежи не е добре да се правят при зимни условия. В проекта за новата пешеходна зона ще се изгради ново трасе за осветление, ще се изгради и нова поливна система, каза още кметът. 

Тъй като досега поливането на растенията се извършваше чрез водоноски, сега ще бъде изградена поливна система, която ще достига до всяко дърво и зелена зона на центъра. Ще се изгради и нова система, която да захранва осветлението. Част от сега съществуващата мрежа преминава през територията на дърветата. Има разминаване на проект и кадастър. Сега всичко това ще се изчисти и този напълно технически детайл, който не е видим за всички нас, но е много съществен от гледна точна на градоустройството, каза още Йордан Йорданов. 

Той допълва, че осветлението ще бъда направено още по-мощно, за да осигури по-голяма осветеност. Старите стълбове, които са здрави и в добро състояние, ще бъдат използвани на други подходящи места. Здравите бетонни кошчета също ще бъдат използвани, допълва градоначалникът. 

Ще бъда направен кът, където желаещите ще могат да се запознаят с новите пейки, павета, осветителни стълбове, кошчета за боклук, които ще бъдат положени о време на реконструкцията. В кварталите ще бъдат изложени и пана, които да показват новата визия на централна градска част на вече одобрения технически проект. 

Йордан Йорданов каза също, че е назначил екип, който да ръководи изпълнението на проекта, защото освен строителен контрол, ще бъде осъществен и инвеститорски. Заявени са необходимите количества и доставки. 

Ремонтът започва първата половина на месец април, ще бъде изринати старите плочки, ще има достъп до магазините. Ще бъдат направени нови отводнителни канали и нива на поставяне на паветата. Ремонтът ще тръгне от сградата на читалището и ще продължи към парка. Ще бъдат запазени всички здрави дървета, завърши кметът. 

Той призова гражданите да разчитат само на достоверна информация и да избягват спекулациите по темата. 

БТА припомня, че още през  май миналата година Общински съвет – Добрич одобри осигуряване на финансов ресурс за възлагане на строителните дейности по сключено рамково споразумение за ремонта на пешеходната зона в центъра на Добрич. 

 



Източник БТА