Руският президент Владимир Путин е приел поканата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун да посети Корейската народнодемократична република (КНДР), съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава CNN.

“В разговор на четири очи Ким Чен-ун покани Путин да посети Северна Корея, което президентът Путин прие с благодарност”, е заявил Песков пред журналисти по време на редовен телефонен разговор.

“Всички необходими мерки за посещението ще бъдат координирани по дипломатически канали”, е добавил той.

Отделно Песков е съобщил, че руският външен министър Сергей Лавров също ще посети Северна Корея през октомври.

Путин и Ким Чен-ун се срещнаха на 13 септември. Песков определи разговорите на двамата лидери като “навременни, полезни и конструктивни”.

Песков отказа да коментира дали двамата са обсъждали военно-техническото сътрудничество по време на разговорите, като заяви, че това е “чувствителна сфера на сътрудничество”. Той потвърди ангажимента на Москва да продължи да развива връзките си с Пхенян.

По време на срещата на върха Путин подари на Ким ръкавица, част от костюм на космонавт, която е бил в космоса, и висококачествена карабина произведена в Русия, отбеляза Песков, като добави, че Ким е предложил на Путин карабина, изработена от севернокорейски занаятчии, заедно с други подаръци, които Песков отказа да разкрие.

Това не е първият случай, в който двамата си разменят оръжия като подаръци. По време на предишното посещение на Ким в Русия през 2019 г. държавната информационна агенция РИА Новости съобщи, че Ким е подарил на Путин традиционна корейска сабя, а в замяна Путин е предложил на Ким сабя и туристически комплект за чай.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник