ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за политиката и войната за 30 май 2023 г.

0
569

Българската политика си я гледате. Точно както ви беше прогнозирано:

Салтомортале ориентале суперспециале алабале

Веселбата продължава. Както ви писах, в страната има много даймио-господари, всеки със своя клан. Толкова са много, че си пречат. Естественият процес е броят им да започне да намалява. И ето, вадят се сабите и битките започват. Неизбежният резултат от това ще бъде хвърченето на политически глави. Докато остане само един и той ще управлява.

Има един мощен даймио-господар, който още не си е формирал армия. Формално няма право на това, но реално ще почне да го прави. Начинът – откъсване на по-дребни даймио-господари от другите едри даймио-господари и по възможност, унищожаване на някои от по-едрите даймио-господари. Има още един даймио-господар, чиято армия се очаква да расте.

Този, за когото ми се смеехте, когато ви писах, че ще построи кулата 10%. После ми се смеехте, когато ви писах, че ще се бори да е вторият най-едър даймио-господар. При него има потенциал за растеж. Ронинините се събират там. А ронините са сила.

Добре, стига с този анализ. Гледаме.

Отиваме към войната

Тя си върви според прогнозите. Днес е ден 19 от Големият юруш. Юрушът е запецнал. Според разчетите за първия месец на юруша, украинската армия трябва да е заела 228 квадратни километра. Нищо такова няма. Напротив, този, който настъпва, са руснаците. Очакват се жестоки боеве по линията Константиновка – Краматорк. Загубите на украинската армия растат по план.

Знаете прогнозата ми – 30 000 безвъзвратни загуби за първия месец на юруша, 150 танка, 150 оръдия и 300 бронираи машини. Загубите си вървят според предвижданията. Големият юруш запецна и трябва запекът да бъде отпецнат с конценриран удар на 15-на бригади на малка площ. Ракетите си валят върху Украйна, а украинците се опитват пропагандно да ударят Москва. Резултатът се очаква да бъде усилване на дъжда от ракети и безпилотници върху Украйна.

Чакаме засилване на сраженията около Донецк – в Мариинка и Авдеевка. Чакаме засилване на сраженията в Запорожка област. Този Голям юруш трябва да почва най-накрая, че иде юни месец. Тоест от пролетен юруш си стана летен юруш. Нееднократно ви напомням за ситуацията преди 80 години. При Курската дъга германците планирали атака за април, а тя почнала през юни. Резултатът ви е известен.

Не си правете илюзии. Руснаците няма да отстъпят. Очаква се от Украйна да бъдат откъснати територии. Украинската армия няма да победи руската. Системите, на които е поставена Украйна и украинската армия ще бъдат държани, докато има украинско пушечно месо. Червената линия за нас отдавна съм ви я описал – нямаме работа да пращаме пушечно месо там.

Караме нататък

И тъй юрдечета мои крякащи – Карл фон Клаузевиц (ден 19)

Знаете, че обичам доста логистиката и я смятам за важно задкулисие на войната. Да видим какво пише Клаузевиц.

Снабдяването на войските, пише Клаузевиц, независимо от това, как се осъществява, е източник на такива големи трудности, че трябва да се отчита на първо мсто при избора на начин на действие във войната. Често проблемите със снабдяването осуетяват военните операции, тъй като усилията се насочват към осигуряване на храната, вместо към постигане на победи и блестящи успехи.

Вследствие на проблемите с продоволствието и боеприпасите, пише Клаузевиц, военната машина става тежка и нейните успехи могат да почнат да изостават от полета на широките замисли.

Тове е сухата теория за днес. Да я приложим към войната.

Виждаме откъслечни опити за прекъсване на руските снабдителни линии. Без особен успех. Украинските ресурси се хвърлят в пропагандни опити някое дронче да стигне да Москва. В същото време руснаците методично громят украинските снабдителни линии. Все още с недостатъчна ефективност, защото системите, на които е Украйна действат и западната военна техника пристига на фронта, макар и в недостатъчни количества.

Но пораженията са такива, че Големият юруш е запецнал и вече 19 дни се изпълняват предвижданията ми за украинските загуби, но не и предвижданията ми за заетите територии от украинската армия. Вследствие на проблемите със снабдяването, украинската военна машина е станала толкова тежка, че боксува на място.

Знаете каква е тактиката на руснаците според мен – запецване на юруша през първия месец докато една трета от юрушната групировка бъде унишожена. През втория месец – още една трета от юрушната групировка. Чака ни интересен юни месец.

Продължаваме възстановяването на коментарите. Днес продължаваме

първата от рубриките

Политологията –(Ден 137)

Днес ще кажа няколко думи за конфликтите в трансформиращите се общества. Нали и ние уж сме такова – 34 години вече се трансформираме. Още малко и пак ще почне да се пее песента – 45 години стигат! Та, за конфликтите в трансформиращите се общества е характерна голяма острота и голяма скорост на протичане. Гледате ли какво става в последните дни. И глави почнаха да хвърчат. Някак си почнаха да измират по-дребни задкулисни даймио-господари, свързани с един от клановете.

Та при конфликтите в трансформиращите се общества са налице съществени противоречия между центъра и периферията. Актуалната дума тук е предателство. Регионални даймио-господари ще започнат да предават големите даймио и да влизат в чужди армии. Резултатите от това на общеските избори наесен ще са доста интересни.

И накрая, конфликтите в трансформиращите се общества се характеризират с ниско нива на демократична политическа култура и с липса на опит за разрешаването им. Това всичко си го има при нас и чакам да видя, дали след вчерашните събития няма да се играе стария номер – пльос шкембето на павето. То се изтърка това, но като не могат да измислят друго, ще го въртят това до припадък. Нали помните лекцията ми за фактчекерчетата? Една от точките там беше да накараш зомбясалия електорат да върши глупости до припадък. Тъй няма време да мисли, че си го зомбясъл.

.Накрая, я да видим какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 309 дни

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 413 дни.

Е, който може, си може. Който не може – човка в калта и почва аматьорски да я бълбука.

Желая здраве и успехи и нека войната и вирусите да стоят далеч от вас.

Проф. Николай Витанов: Кратка информация за политиката и войната за 26 май 2023 г.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU

  1. Проф. Николай Витанов: Кратка информация за политиката и войната за 26 май 2023 г.
  2. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за политиката и войната за 2 май 2023 г.
  3. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за политиката и войната за 27 април 2023 г.
  4. Кратка информация за Ковида и войната за 22 април 2023 г.
  5. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за войната за 6 април 2023 г.
  6. Математикът проф. Витанов изчисли: При нови избори ГЕРБ вдига резултата си, ПП губят
  7. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за войната за 30 март 2023 г.
  8. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за войната за 28 март 2023 г.
  9. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за войната за 22 март 2023 г.
  10. Проф. Николай Витанов: Кратка информация за войната за 17 март 2023 г.
  11. Проф. Витанов: Иде кърваво лято с големи сражения и чудовищни загуби, украинците ще…
  12. Проф. Витанов: Стигне ли се до това на фронта, НАТО влиза във войната или …
  13. Проф. Витанов обясни защо боевете за Бахмут и Угледар са като скачени съдове за…
  14. Проф. Витанов: Руснаците атакуват Угледар, и Таракан-2 няма да помогне, ако стане това
  15. Проф. Витанов за БГ политиката и войната: Гледате ли, гледате ли. Става все по-весело,…
  16. Проф. Витанов: Руснаците влязоха в малко градче, но е стратегическо разположено. Какво следва?
  17. ПРОФ. ВИТАНОВ ЗА ВОЙНАТА РУСИЯ-УКРАЙНА
  18. Проф. Витанов: Изходът на войната ще се реши при този град, а сандвич тактиката…
  19. Проф. Витанов: Капанът на Тамерлан хлопна, думата е една – катастрофа, а през декември…