• Нали знаете какво е сандвич – покрай блока наредени танкове и артилерия, вътре в блока – етаж цивилни, етаж – войници, поясни математикът

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 08 април 2022 г. Той обаче направи важно уточнение: “Само с едно изречение – тук не е място за леене на чувства, а за анализи. Който лее чувства тук, ще бъде отстраняван”.

Сега за пандемията. Какво става

1. Нови членове на клуб “Мориарти” – няма. Нови членове на клуб “Хари Селдън” – няма. Условията за членство и кандидат-членство са ви ясни. Действайте.

2. Базовото репродуктивно число – днес е 0.92. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Здравната система продължава да се разтоварва. Сценарият “Хари Сердън” е стабилен. А мерки практически няма. Което означава, че шейната е добре засилена надолу по склона.

Виждате ли, когато си си направил сметката, можеш да отмениш мерките и преди да се достигнат предвидените прагови стойности. Трябва само някой да ти изчисли, че шейната е добре засилена в правилната посока. И изчисленията му да излязат верни.

2. Няма суперпожар. Няма. Дифузното разпространение угасна. Както се и очакваше. Това е добре. Новият вариант на Омикрона, ако иска да се вихри, трябва да го подпали. Не му пожелавам успех, напротив, виждате, че системата се насочва по такава траектория, че това да се избегне.

Което не е лесно, като нямате практически никакви мерки. Затова е важно, да подпомагате “Хари Селдън”, като спазвате препоръчителните мерки до 20-ти април. Сделката е такава – вие го държите стабилен, той окончателно се разправя с Омикрона. Очакванията бяха, че достатъчно голям процент от народа ще спазва сделката. Така и става.

3. Да няма препълнени болници. Няма препълнени болници.

Няма. Броят на заетите лагла за лечение на Ковид намалява.

Това се и очакваше. Продължават да се освобождават легла, които се прехвърлят за други нужди. Няма хаос, защото е налице добра представа вече, как трябва да се намалява бройката на леглата. И нещата функционират както виждате.

И в България може нещата да функционират. Просто е – трябва да извадите траекторията на социалната система от областта на батаците и хаоса и да я закарата в област на траектории, където нещата функционират. Това може да се направи за всяка една социална сфера. Но не всеки може да го направи. Едни го правят, а другие, както виждате – завиждат.

4. Да няма тотален локдаун. Няма. Няма и да има. “Хари Селдън” се справи отлично и тук. Това беше предварително обявено още през ноември миналата година, нали така.

Преди 6 месеца. Много дългосрочна прогноза. И вярна – нали така.

5. Смъртността – полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава.

Това е заложено в “Хари Селдън”. Усреднената на седмична база дневна смъртност ще спада към 10 на ден, но бавно

7. И тъй – и днес социалната системата се движи все още по предначертаната траектория от обявения ви преди месеци сценарий “Хари Селдън”. Нещата са под контрол. Така ли е? Така е. “Хари Селдън” си свърши работа. И продължава да е стабилен. Дори когато мерките вече са само препоръчителни.

Скучно е, знам. Няма екшън. Ами няма. Социалната система е правилната област на огромното социално фазово пространство и се следи да не излезе от тази област. Става дума за борбата с пандемията, в други области социалната система хич не е в правилната област.

8. Картите днес. Особени промени няма. По гръцката граница е спокойно. Новият вариант на Омикрона го няма, в смисъл, че не се вижда ефектът от него. Тук таме може и да се е появил, но тактиката ни я знаете – угасихме дифузното разпространение, да го запали, ако може.

Картите ви показват, че опасност още има. Шейната е засилена в правилна посока, но спазвайте сделката със сценария “Хари Селдън” – вие го държите стабилен, той ликвидира Омикрона. Заслугата е ваша – на тези, които държите “Хари Селдън” стабилен. Както винаги, част от българския народ се възползва от вашите усилия, без да допринася.

Пиша ви го това, защото някой може да попита, защо в много социални сфери общаствената система е в областта на проблемите и батаците. Та като вземе да си отговоря, да не пропуща този фактор – той е много важен.

Сега за войната.
1. Разбрахме се, че тук не е място за леене на чувства. Появиха се опити за анализи, но авторите им са толкова про-украински пристрастни, че взимат желаното за реално. Абе момчета, положението е такова – украинската армия е навряна по бункери и прави сандвичи в жилищните блокове в градовете за да използва цивилното население като жив щит.

Нали знаете какво е сандвич – покрай блока наредени танкове и артилерия, вътре в блока – етаж цивилни, етаж – войници. Войната е на украинска територия. Разсипва се украинската държава.

Ето ви тонове проблеми за решаване преди Зеленски да приема победния парад на Червения площад. Махнете розовите очила и гледайте реално на нещата.

2. Просто да напомня – моите очаквания бяха и са за дълга война, с много жертви от руска страна. Нали така. Много отдавна, ама много отдавна ви писах, че руската групировка няма числеността нито ефективно да обкръжи Киев, нито да държи окупирана цяла Украйна.

Писах ви, че преговорите и бойните действия в западна Украйна са за парлама, че изхода на войната в източна Украйна ще се реши при Краматорск. Напомням само, какво съм писал. В

иждам, че сега се опитват да се пръкнат и други анализатори. Добре, само, че трябва да се докажете. А то става с добри прогнози, а не с крякане срещу Витанов и с писане на рецензии, как нищо не разбира. Не става така. Витанов си показа част от публикациите с математически анализи на военни действия.

Покажете вашите, за да ви видим колко струвате. Иначе олеквате много. Направете прогнози, които са верни. Иначе олеквате още повече.

3. Руснаците не използват тежките си конвинционални оръжия. Нито оръжията за масово поразяване. Ясно е защо -защото няма големи битки на открити пространства. Защо украинската армия я е страх толкова от атаки с химически оръжия.

Просто е – набити са в бункери на няколко метра под земята, а бункери бързо се чистят с газ. Затова е целият рев и аз сериозно очаквам пропагандна постановка ала бели каски и атаки с химическо оръжие. Факт е, че руснаците не го правят.

4. Мариупол падна. Украинските загуби там никак не са малки.

Това, което върви сега там се нарича прочистване. Спряхме да броим вече украинските загуби, нали така. Защо? Загубите при Мариупол никак не са малки. Не е изненада това.

Като превземете един град, противниковата групировка там заминава. Просто е. Градът е разрушен. И това не е изненада.

Нали помните сандвич-тактиката на украинската армия – етаж цивилни, етаж военни в жилищния блок. Забранено ли е? Забранено е. И като е забранено, да не е отменено? Не е.

Извод – ще има още разрушени градове и още много цивилни жертви. Просто тактиката на водене на бойните действия е такава.

Сандвич-тактиката върши идеална работа за пропагандни цели – виж ги, стрелят по цивилни, сриват градовете. Цивилното население – майната му, то и без това в източна Украйна е рускоезично. Пък и руснаците не могат да използват свръхтежките си оръжия.

Найс, а? Който си мисли, че във войната от едната страна са само ангели, а от другата са само дяволи, жестоко се лъже. Войната е много по-мръсно нещо, отколкото можете да си представите. Особено тези, дето не сте били в казарма, нищо не можете да си представите.

5. Краматорската дъга. Сражението си започна. Засега не върви много интензивно, защото украинската армия се е бетонирала в укрепления и си седи в тях.

Правилно са преценили колко са им шансовете в открита битка. А иначе същата тази групировка сега трябваше да е нападнала Донецк и Луганск. Интересно какво ли щеше да стане с цивилното население там. Но сега в бункера си е по-добре.

6. Техническото пречупване – за това се разбрахме, че ще говорим в средата на април. Гледаме какво става.

Имаме доставки на оръжие за украинската армия. Това добре.

Това ще постабилизира сухопътните и сили. Няма флот, практически няма авиация. А, да, танковете извират от земята.

Рафинерии – няма. Ремонтни заводи – няма. Каквото е останало са части от сухопътните сили. Руснаците? Загубите им са по-малки от предвидените, много не им пука, правят ротации на части от групировката в Украйна. Вкарват свежи сили. Докъда ще доведе това? Сами си отговорете, на който както му харесва.

7. Психическото пречупване.
За Буча вече се разбрахме. Не става за Сребреница. Друго, по-масово нещо трябва да се направи. Но тия неща не се организират ей така. Първокласни режисьори трябват. А няма. И времето върви. Пропиляна бе възможността за пропагандиране на геноцид. Но вие знаете, че съм се хванал за главата от аматьорщината в пропагандата в тази война.

Не съм очаквал, че американците ще оставят необучени украинците как се прави. Не можеш да се мъчиш да създаваш ангелски образ на своята армия и да демонизираш другата. Веднага ще ти извадят видео, как ангелски украински войник разстрелва платен руски такъв и всичко заминава на кино.
Затова, помнете от мен – войната е много мръсно нещо, не се ловете на куката на никаква пропаганда.

Писах ви също, че колкото повече Украйна потъва в руини, толкова по-агресивна ще става украинската пропаганда.

Къде е проблемът тук? Ами тази пропаганда се оставя свободно да си се лее у нас. Това ще почне да дава отражение. И ще доведе до проблеми, когато започне да става ясно, какви са ги вършили тези от “Азов” и другите подобни из Донбас. Тъй, че да напиша – внимавайте с пропагандата. Нали знаете, че след време ще ви напомня, че съм го написал това.

При руснаците ви писах, че обстановката е по-спокойна по отношение на пропагандата. На тяхна територия руската пропаганда работи без засечка засега. Проблемът е в дългата война – колкото и да е успешна пропагандата, дългата война изисква промени в нея. Но да не ви занимавам с това – ще видите какво има да става там. Ето пак цитата (правилно от Сун Дзъ е), който описва проблема

….Също тъй, ако войната се проточи, ресурсите на държавата не ще бъдат достатъчни, за да устоят на натиска. Ето защо, когато оръжията са изтъпени, пламът — угаснал, силите — изчерпани и хазната — опразнена, други вождове ще се появят ненадейно, за да се възползват от безизходното ти положение. И тогава никой човек, колкото и да е мъдър, не ще може да предотврати последствията, които неминуемо ще настъпят….

8. По фронтовете. Промени по същество няма. Сражението покрай Краматорск си върви. Писах ви -ако искат да вземат Донбас, руснаците трябва да ликвидират тази групировка. И ще се пробват. Украинците седят по бункерите. И правилно. Който се покаже навън, нищо добро не го чака. Ясно е обаче, че това не може да продължава вечно.

Хайде стига за днес. Чакаме да видим какво ще стане.

И докато чакаме и гледаме – помним Бисмарк. Дето не знаел, как да върне мечката в бърлогата и че войната било едно от трите събития, дето най-много се лъжело.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля”, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

https://blitz.bg