Днес е събота /неделя/ и тази сводка е извънредна. Причината е, че бе обявено за пристигането на новия Ковид-щам в България. Знаете, че аз вече не се занимавам с анализи и прогнози за държавните институции. З години стигат. Но за себе си ги правя с научна цел. И понеже духовете пак почнаха дасе вълнуват, да ви кажа – обстановката в страната е спокойна, засега няма причини за безпокойство. Още от миналата година ви прогнозирах, че грипната и ковид вълната ще се разминат и Ковид-вълната ще е полегата. Това е и ситуацията. Сценарият празни болници продължава да си действа, няма дифузно разпространение на вируса (верността на тази прогноза вече е над 1 година, тя си изигра своята роля извънредната епидемична обстановка в България да бъде отменена 1 година преди това да стане в САЩ). Заболеваемостта е около 30 на 100 000, което е ниско ниво. Където хората трябва да са по-внимателни е – Габрово, Кюстендил и Русе. Там К-индекса е над 4, но има още доста път да бие, за да стигне 5 и да трябва да се предприемат някакви по-сериозни мерки.
Това е положението. Имайте наум, че защитата от ваксините вече почти я няма, тъй като повечето хора са ваксинирани отдавна. Затова просто се пазете повече, спазвайте дистанция особено от хора кашлящи и такива със силно зачервени очи. Елементарна предпазливост, която ще ви спести неприятни срещи с вируси.

Сега за войната. Чакаме си юруша.

От две седмици украинските загуби в техника и жива са сила са такива, все едно юрушът е почнал. Това подяжда основата на юруша. Загубите вървят, а юруш няма. Преди 80 години, германците по същия начин отлагаха настъплението при Курската дъга и накрая бяха разбити. Санкциите срещу Русия не работят. Това е едната грешна сметка. Другата грешна сметка е количеството пушечно месо, което може да предостави Украйна. След този юруш, нямя да има повече мегдан за попълване на армията с украинско пушечно месо. Надценен бе и индустриялният потенциалн на Украйна. Тя не може да произвежда сама необходимите боеприпаси и техника, а ги харчи с такава скорост, че и цялото НАТО не може да насмогне. Плановете за нанасяне на удар на Русия чрез по-голямата по численост украинска армия се провалиха.

Руснаците устроиха месомелачки, които успешно смилат украинската пушечно месо.

Безвъзвратните загуби са около 3 украински войника на един руски. И американците и руснаците знаят, че друг голям юруш украинската армия трудно ще организира. Работата е – ва банк. Ако юрушът не успее, ще трябва да обявяваме за победа факта, че нещо е останало от Украйна. Това неща, за да си плати огромните дългове, ще трябва да си разпродаде икономиката. Сценарият нататък сте го гледали. Но това – после. Сега чакаме юруша.

Кофти ще бъде, украинската армия да бъде разбита баш по средата на предизборната борба за президент в САЩ.

Ако ще бъде разбита, то поне да е преди това. Че да може да се каже – дадохме им всичко, а те се издъниха. Да, така е според MDO доктрината – старите оръжия са дадени, но системите за защита на територията на Русия по същество не са пробити. По-модерни оръжия трябват тука. Да се готви пушечното месо от санитарния кордон.

Мирът е кратка почивка между войните, е казал един писател.

А друг го е допълнил – всяка една война в човешката история свършва по един и същи начин: гарвани – 1000 точки, хора – 0 точки. Но, във войната няма значение кой е прав. Важното е кой е последен.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.
  1. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за войната за 6 април 2023 г.
  2. Математикът проф. Витанов изчисли: При нови избори ГЕРБ вдига резултата си, ПП губят
  3. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за войната за 30 март 2023 г.
  4. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за войната за 28 март 2023 г.
  5. ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: Кратка информация за войната за 22 март 2023 г.
  6. Проф. Николай Витанов: Кратка информация за войната за 17 март 2023 г.
  7. Проф. Витанов: Иде кърваво лято с големи сражения и чудовищни загуби, украинците ще…
  8. Проф. Витанов: Стигне ли се до това на фронта, НАТО влиза във войната или …
  9. Проф. Витанов обясни защо боевете за Бахмут и Угледар са като скачени съдове за…
  10. Проф. Витанов: Руснаците атакуват Угледар, и Таракан-2 няма да помогне, ако стане това
  11. Проф. Витанов за БГ политиката и войната: Гледате ли, гледате ли. Става все по-весело,…
  12. Проф. Витанов: Руснаците влязоха в малко градче, но е стратегическо разположено. Какво следва?
  13. ПРОФ. ВИТАНОВ ЗА ВОЙНАТА РУСИЯ-УКРАЙНА
  14. Проф. Витанов: Изходът на войната ще се реши при този град, а сандвич тактиката…
  15. Проф. Витанов: Капанът на Тамерлан хлопна, думата е една – катастрофа, а през декември…