Проекти за близо 45 милиона лева са включени в концепциите за интегрирани териториални инвестиции на общините Силистра и Тутракан

0
73



Дванадесет проекта на обща стойност близо 45 милиона лева са включени в двете концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) с водещи партньори общините Силистра и Тутракан. Това каза за БТА управителят на Областния информационен център (ОИЦ) в Силистра Ана Караджова.

Тя допълни, че екипът на центъра започва информационна кампания за представяне и обсъждане на концепциите. В периода до 11 март ще бъдат публикувани и разпространени унифицирани презентации с кратка информация за съдържанието на концепциите. А от 12 до 20 март са насрочени срещи в общините Силистра, Тутракан, Дулово и Ситово с участието на партньорските организации, които да представят и защитят своите идеи и намерения за инвестиции.

В двете концепции са включени мерки и дейности за обновяване на градската среда, образователната и културната инфраструктура. Инвестициите в градската среда целят подобряване облика на населените места и качеството на живот, като същевременно се подобрява и свързаността със съседните общини и региони.

„Целта на информационната кампания е да бъде потърсена обществена подкрепа преди официалното одобрение на двете концепции. Проектите в тях са планирани така, че да надграждат съществуваща инфраструктура. Интересното е, че в концепцията на Община Силистра са предвидени мерки за развитие на дуалната система на обучение. Те целят повишаване на образователното равнище на населението. Община Тутракан е предвидила мерки и в сферата на здравеопазването. Там са включени закупуване на апаратура за диагностика на сърдечносъдови и онкологични заболявания за нуждите на местната болница“, каза Ана Караджова.

До 22 март всички заинтересовани лица ще имат възможност да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да подкрепят концепциите и да направят коментари или възражения.

/МК/



Източник БТА