Меморандум за сътрудничество подписа премиерът Николай Денков със Сдружение „Асоциация Прозрачност без граници“

0
73



Меморандум за сътрудничество между Министерския съвет и Сдружение „Асоциация Прозрачност без граници“ подписаха днес премиерът акад. Николай Денков и изпълнителният директор на неправителствената организация Калин Славов, съобщиха от пресслужбата на правителството. 

Документът е изготвен в израз на желанието на страните да положат общи усилия в превенцията и противодействието на корупцията и да работят за въвеждане на високи стандарти за добро управление, посочиха от Министерския съвет.

Министър-председателят приветства активната позиция на „Прозрачност без граници“. Денков беше категоричен, че в борбата с корупцията са от значение не само усилията от страна на правителството, но и на гражданското общество и неправителствения сектор. Денков изрази увереност, че подписаният днес меморандум ще има добавена стойност към последователните и решителни действия на кабинета в борбата с корупцията. 

От своя страна изпълнителният директор Калин Славов потвърди ангажимента на „Прозрачност без граници“ за сътрудничество в това предизвикателно поприще. Необходими са перманентни усилия, посочи той. Славов изтъкна, че изследванията на антикорупционната среда, които прави неправителствената организация, са обективни и задълбочени и служат за референции при взимането на различни инвестиционни решения и набелязването на политически мерки. Изследванията са функция от състоянието на правосъдната система и върховенството на закона, от политическите процеси и икономическата ситуация, изтъкна още Калин Славов. 

На базата на предвиденото в подписания днес меморандум страните ще имат възможност да трансферират ноу-хау във въвеждането на практически инструменти за добро управление, включително и тези разработени в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Такива могат да бъдат международно признати стандарти в областта на доброто управление, разработените в рамките на ОИСР насоки, системи за оценка на качеството на управлението, механизми за прозрачност при работата с обществен ресурс. Процесът на взаимодействие допълнително ще спомогне за предприемането на практически стъпки и своевременната информация за европейските и глобални процеси.

Пълният текст на меморандума за сътрудничество е публикуван на интернет страницата на Министерския съвет

Правителството одобри текста на меморандума на свое заседание на 14 февруари. 

/МК/



Източник БТА