Принц Хари загуби дело срещу Великобритания и остава без право на държавна охрана

0
68


Принц Хари загуби дело срещу британското министерство на вътрешните работи и ще трябва да продължи да плаща за частна охрана, когато посещава Обединеното кралство.

Привилегиите за защита от страната отпаднаха, когато херцогът на Съсекс се отказа от кралските си задължения, за да се премести в САЩ със семейството си.

Принцът заведе дело срещу Обединеното кралство, но го загуби. Във вторник стана ясно, че делото е струвало повече от 500 хил. паунда на британските данъкоплатци.

Миналата година разноските за частна охрана са стрували повече от 2 млн. долара на принц Хари и съпругата му Меган.

“В случая нищо няма да се промени за принц Хари. Той и сега ползва услугите на частна охранителна фирма, защото няма държавна охрана нито в САЩ, нито във Великобритания”, коментира бившият служител в кралската гвардия Саймън Морган.

Морган твърди, че въпреки това при последното си посещение в Обединеното кралство, Хари е имал държавна охрана по нареждане на крал Чарлз III, пише “Дейли мейл”. 

Херцогът на Съсекс е заявил, че ще обжалва съдебното решение. Според него решението е несправедливо и застрашава, както неговата сигурност, така и тази на семейството му. Адвокатите на принца твърдят, че той е “изолиран и третиран по-зле”, отколкото другите кралски особи.

От британското министерство на вътрешните работи заявиха, че страната разполага с ограничени ресурси и охрана се полага само на тези, които “работят в интерес на държавата”.





Източник 24часа