Предвижда се възможността от 2025 година момчетата да се ваксинират срещу човешки папилома вирус, каза заместник-министър Михаил Околийски

0
58



Предвижда се възможността от 2025 година момчета да се ваксинират срещу човешки папилома вирус (ЧПВ), каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски по време на кръгла маса „Време за ускорение. Заедно срещу рака в България“, която се провежда под патронажа на народния представител Росица Пандова. Ваксинирането на момчетата ще бъде оказано в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. До момента по програмата се ваксинират само момичета. От следващата година се предвижда и разширяване на обхвата до 16-годишна възраст и за момчетата, и за момичетата, посочи още Околийски. По думите му има гаранция от Министерството на финансите, че средствата ще бъдат осигурени.  

В България вече се прилага и двувалентна ваксина срещу ЧПВ, каза д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести“ в Министерството на здравеопазването. По думите ѝ целта е до 2030 г. поне 90 % от момичетата да се ваксинират срещу ЧПВ и значително да се увеличи имунизационният обхват при момчетата. Да се повиши информираността на обществото, както на младите, така и на родителите. Една четвърт от родителите не са запознати с тези вируси и рисковете от тях, каза още д-р Пармакова. 

Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), призова да се организират постоянни информационни кампании за ползата от ваксината срещу ЧПВ. По думите ѝ през 2022 г. от рак на маточната шийка са починали 504 българки.

Комуникацията с пациентите е много важна и тя трябва да е водена от държавата, каза доц. Йорданка Узунова, началник на Клиниката по педиатрия в болница „Лозенец“. Тя посочи необходимостта от комуникационни стратегии и информационни кампании за постигане на по-високи нива на ваксинацията у нас. 

Проф. Радка Аргирова, председател на Националния експертен борд по вирусология към БЛС, каза, че студентите по медицина в България не са наясно с ваксините и тяхната функция. Проф. Аргирова предложи постепенно да се преминава към ДНК тестване за наличие на рак на маточната шийка, като жените над 35 години да бъдат изследвани поне веднъж годишно.  

Ниският интерес към програмата за профилактика се дължи на неразбиране, страх или нежелание, каза проф. Асен Николов, председател на Българското дружество по акушерство и гинекология. По думите му трябва да се организира национална информационна кампания. 

Една от основните инициативи е да се гарантира ваксинирането на 90 % от момичетата и 20-30 % от момчетата, каза Силвия Ромео, специалист по политики към Европейската организация за борба с рака. Друга цел е популяризирането на информационна кампания за ваксиниране срещу ЧПВ в социалните мрежи, като всеки един има право на достъп до платформата „Заедно в защита“, каза още тя. Надяваме се да продължим тази кампания и след европейските избори, които предстоят, посочи Ромео. 



Източник БТА