Правителството в оставка одобри План за намаляване на административната тежест

0
65



Министерският съвет в оставка прие Решение за приемане на План за намаляване на административната тежест, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Планът е резултат от усилията на правителството за подобряване на регулаторната политика на страната, включително в контекста на процеса по присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Проектът на Плана съдържа общо 253 мерки в областите: отпадане на изискуеми документи, служебно събиране на информация, установяването на процедурите по предоставянето на услуги в закон, намаляване на срокове, подобряване на дейностите по администриране на регистри и разширяване на тяхната използваемост в административните производства и др. За изпълнението на мерките се предвиждат промени в 97 закона. 

В плана се съдържат хоризонтални мерки за разширяване използваемостта на изградени регистри, законовото установяване на които ще промени значителен брой административни производства и за заявителя на услугите ще отпадне изискването за представяне на: копия от скици и други кадастрални данни; документ, доказващ трудовото правоотношение; документ, доказващ юридическата правоспособност; информация за наличие или липса на наказателно производство/повдигнато обвинение/статут на подсъдим.

Мерките в плана се изпълняват чрез законопроектите, одобрявани от Министерския съвет, независимо дали са включени в законодателната програма на Министерския съвет за съответния период. Ще бъде изготвен доклад за неговото изпълнение към 31 декември 2024 г. Планът и информация за неговото изпълнение ще бъдат публикувани на Портала за обществени консултации www.strategy.bg

С друго свое решение кабинетът в оставка одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за индустриалните паркове, които предвиждат възможност да бъде създаден нов тип специализиран парк, в който се извършват един вид производствени дейности, с което ще се стимулира клъстерирането. С предложените изменения и допълнения се прецизират текстове, по отношение на които в процеса на прилагане на закона е установено, че създават трудности за бизнеса и регистрирането на индустриални паркове. 

Очакваните резултати от прилагането на акта включват създаване на по­добри условия за инвестиции и за насърчаване на инвеститорите да извършват производствена дейност в индустриални паркове. Законопроектът е в съответствие с приоритетите и целите, заложени в Програмата за управление на Република България за периода юни 2023 г. -декември 2024 година.

 

 

/ВД/



Източник БТА