Политическата криза е най-дългата и дълбока от Освобождението насам

0
72


България не излезе от политическата криза. Тя продължава и е най-дългата и дълбока от Освобождението насам. Това каза политологът Димитър Ганев в предаването “Панорама” по БНТ. 

Според него проблемът в политическата обстановка у нас тръгва от ротацията. “Партньорите влязоха в спирала, в прецакване, надцакване, опит да излезеш отгоре. Тази спирала се завъртя и никой не успя да излезе от нея”, поясни Ганев. 

“Ченгеджийницата” е черна кутия, която ще има политически последици. Кампанията на ПП-ДБ тръгва тежко. Те влязоха в нея, излизайки от сглобка и озовавайки се в епицентъра на скандал”, обясни Ганев. 

По думите му ПП-ДБ са имали два основни инструмента, чрез които са успявали да мобилизират електорат. Това са: “Ние сме рещу ГЕРБ-СДС” и моралният императив.

“След скандала с митниците и МВР трудно може да се разчита на този разказ. Дали ще останат като един общ субект. Тези двата инструмента един много добър бонус, който доближи ГЕРБ на миналите избори. Тенденцията е да се затворят в своята общност, която наброява на избори 350-400 хил. души. Това по никакъв начин не означава срив на този политически субект”, каза още Ганев. 

“Продължаваме промяната” изиграха един много рисков ход, който беше преди 10 месеца, а именно да влязат в сложна конфиграция. Това беше огромно предизвикателство, което е по силите само на опитни играчи. Беше им дадена почти цялата изпълнителна власт, беше изградена конструкция на цялата изпълнителна власт върху 36 народни представители. Съответно носят цялата отговорност на страната с 36 представители. Това е огромно изпитание, което не мога да кажа, че се справиха по най-добрия начин, каза политологът. 





Източник 24часа