С тържествена заря-проверка в София беше отбеляза 146-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго

0
56



С тържествена заря-проверка на площад „Народно събрание“ в София беше отбелязана 146-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго.

Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия. В словото си държавният глава заяви, че днес честваме нашия непреходен национален идеал за свобода, единение и държавност.

Командващ на тържествената заря-проверка беше бригаден генерал Димитър Хлебаров – командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (КИПКО).

В строя бяха знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското войнство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк.

В края на церемонията присъстващите коленичиха в памет на загиналите за свободата на България. Прозвуча и химнът на страната.

На тържествена заря-проверка присъстваха и председателят на Народното събрание Росен Желязков, премиерът Николай Денков, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Васил Терзиев, министри, народни представители, представители на религиозната общност, дипломати, военни, представители на съдебната власт и граждани. 

Националният празник на България беше отбелязан в цялата страна.

По-късно държавният глава ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай Националния празник 3 март в Централния военен клуб в София.



Източник БТА