Фолклендската криза през 1982 година продължава 74 дни

0
65



С десант на около 2000 аржентински морски пехотинци под кодовото име „Росарио“ на Фолклендските острови на 2 април 1982 г. започва конфликтът между Аржентина и Великобритания. 

След десанта Великобритания скъсва дипломатическите си отношения с Аржентина. Опитите на ООН, САЩ и Перу за мирно уреждане на конфликта са безуспешни. За да си върне контрола над островите, Великобритания използва авиация и флот, в резултат на което на 14 юни 1982 г. аржентинските войски капитулират. В конфликта, продължил 74 дни, загиват около 650 аржентински и 250 британски военни. 

В бюлетина „Международна информация“ на БТА четем:

Аржентински десант на Фолклендските острови

Мексико, 2 април 1982 г. /БТА/ Близо 2000 аржентински морски пехотинци са извършили тази нощ десант на Фолклендските (Малвинските) острови в Южния Атлантик. Това е връхна точка в изострилия се особено много през последната седмица териториален спор между Англия и Аржентина със 150-годишна история.

В две комюникета на аржентинската военна хунта, предадени днес по всички радиостанции на страната, се потвърждава извършената операция. 

Посочва се, че целта на десанта е била да „бъде върнато на Аржентина националното ѝ наследство“, окупирано от Англия през 1833 година. Подчертава се също, че Аржентина е взела това решение, след като е изчерпала всички „дипломатически средства“ за решаване на спора. От 15 години под егидата на ООН се обсъжда безрезултатно статутът на тези острови.

В комюникетата на аржентинските власти, както и в съобщения на военни източници от аржентинското пристанище „Рио Галегос“ се посочва, че след незначителна съпротива на английския контингент от 120 морски пехотинци в столицата на архипелага Порт Стенли, аржентинската десантна част е завзела цялата власт на островите. Завзети са били също островите на Южна Джорджия (на 1200 км източно от Порт Стенли) и необитаемите Южни Сандвичеви острови, близо Антарктика.

Назначен е нов губернатор на островите – бригадният генерал Марио Бенхамин Менендес, съобщи Министерството на вътрешните работи на Аржентина. В комюнике на аржентинското правителство се уточнява, че са взети законодателни мерки, целящи да затвърдят присъединяването на тези територии към Аржентина.

В съобщение на военни източници от Рио Галиегос, цитирани от агенция „Франс прес“, се посочва, че обстановката на островите (с население 1800 души) била „абсолютно спокойна“.

Необичайното изостряне на спора между Великобритания и Аржентина и последвалият го аржентински десант се обяснява от наблюдателите най-вече с предполагаемите петролни залежи на островите, които според различни оценки възлизат на около 275 милиона тона.

***

Великобритания скъса дипломатическите си отношения с Аржентина

Лондон, 2 април 1982 г. /Кор. на БТА Волен Крумов/ Новината за десанта на аржентински военни части на Фолклендските острови тази нощ завари правителството на Великобритания  неподготвено. Сутринта и следобеда се състояха две спешни срещи на министър-председателката Маргарет Тачър с министъра на отбраната Джон Нот, министъра на външните работи лорд Карингтън и с началник – щабовете на Военновъздушните и Военноморските сили.

Лорд-пазителят на печата Хъмфри Аткинс съобщи сутринта в Камарата на общините, че правителството не разполага с точни сведения за събитията  на островите. Нищо ново не бе съобщено и следобед. Едва вечерта – няколко часа след съобщенията от Буенос Айрес и от радиолюбители  на самите Фолклендски острови за действията на Аржентина – лорд Карингтън потвърди на пресконференция, че островите, които са под контрола на Великобритания от 1832 година, са окупирани от аржентински войски.

Събитията на островите, както и реакцията на официалните среди в Лондон, причиниха верига от събития в самата Великобритания. Тя скъса дипломатическите си отношения с Аржентина и на нейните дипломати тук бе даден срок от 4 работни дни, за да напуснат Великобритания. За пръв път от Суецката криза насам утре – събота, Камарата на общините ще се събере на извънредно заседание. Министър-председателката Маргарет Тачър ще разясни позицията на правителството.

Според непотвърдени сведения министърът на отбраната Джон Нот, когото буржоазната опозиция обвини, че не е взел мерки, за да бъдат предотвратени действията на Аржентина, бил предложил оставката си на Маргарет Тачър, която обаче я отхвърлила, цитиран от радио Би Би Си според достоверен източник целият ден Министерството на отбраната било  „в пълен хаос“.

Говорителите по външната политика на Лейбъристката партия – Джон Силкин, и на Социалдемократическата партия – Дейвид Оуен осъдиха бездействието на правителството през последните 48 часа.

Междувременно самолетоносачите „Хермес“ и „Инвинсибъл“ започнаха спешни приготовления за отплаване. На „Хермес“ се подготвят самолети с вертикално излитане „Хериър“, а на „Инвинсибъл“ – вертолети. Тежки военни транспортни самолети, натоварени с военна техника и войски, излитат „в неизвестна посока“.

***

Съветът за сигурност против използването на сила в спора за Фолклендските острови

Обединени нации, 2 април 1982 г. /Кор. на БТА/ На свикано снощи по спешност заседание Съветът за сигурност на ООН единодушно призова Англия и Аржентина да се въздържат от използване на сила за решаване на спора им за Фолклендския архипелаг. Рано тази сутрин военното правителство на Аржентина обаче обяви, че негови войски са дебаркирали на архипелага, който в продължение на повече от 150 години се считаше за английска колониална територия.

Действията на Аржентина поставят в твърде затруднено положение Англия, която чрез заместник-министъра на външните си работи Хъмфри Аткинс заяви, че ще защитава островите срещу аржентинското нахлуване.

В извънредно затруднено положение поради възникналия конфликт се оказват и Съединените щати. Конфликтът фактически е между двама техни близки съюзници, които в еднаква степен ще търсят подкрепата им. Предвид на това още нощес президентът Рейгън лично се обадил по телефона на аржентинския президент, като настоял да бъде спряно замисленото дебаркиране. Но въпреки половинчасовия разговор помежду им Аржентина предприе акцията си. На Аржентина Вашингтон отрежда важна роля в латиноамериканската си политика, но при създалата се обстановка може да се стигне до обтягане на отношенията, особено ако се наложи избор между нея и Англия, която сега изпраща военноморски единици към Фолклендите. Вашингтон предпочита обаче за момента да не заема официална позиция и да изчака развитието на събитията, като упражнява явен натиск да се постигне компромисно разрешение на възникналия конфликт.

По искане на Англия Съветът за сигурност на ООН се събра отново по спешност тази сутрин, за да разгледа дебаркирането на Аржентина на Фолклендските острови. 

***

Бойните действия на Фолклендските (Малвинските) острови

Лондон, 14 юни 1982 г. /Кор. на БТА Волен Крумов/ При нападението на аржентинските самолети над британски кораби в началото на седмицата са били убити 43 и ранени 46 британски войници, съобщи снощи министърът на отбраната Джон Нот. Освен тях на десантния кораб “Сър Галахад” били убити други 5 и ранени 11 души, а на кораба „Сър Тристрам” били убити 2 души.

Според министъра при акцията в района на Порт Стенли (Пуерто Архентино) в събота британските сили завзели височините Ту Систърс, Хариет и Лонгдън. Пленени били около 400 аржентински войници. Същевременно самолети „Хариър”, бомбардировачи „Вулкан” и кораби от армадата бомбардирали и обстрелвали летището на Порт Стенли. В отговор аржентинските сили подложили на обстрел корабите и улучили миноносеца „Гламоргън”. Били убити 9 и ранени 17 души от екипажа му. Корабът останал в действие.

Британски самолети „Хариър” вчера улучили и обезвредили аржентински патрулен катер.

Министерство на отбраната призна, че от британските бомбардировки срещу Порт Стенли са загинали мирни жители. Признато бе общо, че останалите в града жители не са 200, както твърдяха официални източници, а вероятно над 600. Съществува опасност много граждани да станат жертви при настъплението на британските войски срещу града.

По предложение на Международния Червен кръст един район на Порт Стенли е обявен за неутрална зона, където цивилните ще бъдат защитени от бойните действия. Предложението бе одобрено от Англия и от Аржентина. 

***

Лондон, 14 юни 1982 г. /БТА/ Кореспондентът на Би Би Си от Буенос Айрес съобщи, че командващите войските на Аржентина и на Великобритания на Фолклендските (Малвинските) острови са се споразумели огънят между двете страни да бъде прекратен до 13:00 часа по Гринуич във вторник. Това съобщение било потвърдено и от официален военен източник в Буенос Айрес. 

Фолклендските острови остават владение на Великобритания, а двете страни възстановят дипломатическите си отношения на 15 февруари 1990 г. 

 



Източник БТА