Парламентът ще обсъди на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка

0
67



На извънредно заседание от 10:00 ч. Народното събрание ще разгледа на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка (БНБ). Това е единствената точка в дневния ред на депутатите.

Промените са внесени от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март.

Преди пленарното заседание, от 9:00 ч., законопроектът ще бъде обсъден на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси.

Миналия петък депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за БНБ, според които, ако бъде назначен за служебен премиер, управителят или подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателя на Сметната палата могат да ползват неплатен отпуск от досегашната си длъжност. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 137 народни представители, а 54 бяха „против“.

Както БТА предаде в четвъртък, съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Досега нито един от трите мандата за съставяне на правителство не беше изпълнен и предстоят предсрочни парламентарни избори.

В петък приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване на служебен министър-председател.

Още същата вечер от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че той определя председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията.



Източник БТА