Плевенският театър отбеляза 97 години от рождението на Иван Радоев с поетичния пърформанс “Един бял лист”

0
73



С поетичния пърформанс “Един бял лист” Плевенският театър отбеляза тази вечер 97 години от рождението на поета и драматурга Иван Радоев. 

Публиката бе поканена на сцената, където заедно с актьорите, в една нетипична обстановка, стана част от театрално-поетичното събитие. 

“Един бял лист”, по стихове на Иван Радоев, е създаден по идея на неговия внук – Калоян Радоев и на режисьора Йордан Славейков. В него участват Иван Радоев – син, актьорът от Плевенския театър Антъни Пенев, както и актьорите Димитър Николов, Йордан Върбанов и Пламен Петков. 

“За първи път поетичният пърформанс “Един бял лист” по стихове на гениалния ни поет и драматург Иван Радоев се играе в театър. Огромна е честта, усещаме и тежест, и отговорност, да го играем в театъра, който носи неговото име”, каза след представлението режисьорът Йордан Славейков. 

“Когато с Калоян Радоев, внука му, замисляхме пърформанса, решихме да доведем поезията при хората, а не хората при поезията. Репетирахме навън, посред лято, на открито, искахме да го играем навън. Един единствен път заваля дъжд и го играхме в една къща в София. Играхме го два пъти в един бар във Варна, в Пловдив по време на “Пловдив чете”, играхме го в София съвсем на открито и още при първото представление, което мислехме, че ще е единственото, г-н Кабаков, директорът на театъра, ни покани да дойдем и тук. И дойдохме на точния ден – за 97-ия рожден ден на Иван Радоев”, допълни режисьорът.

Калоян Радоев подчерта, че двамата с режисьора са правили подбора на стиховете, които да бъдат включени в “Един бял лист”. “Подборът на стихотворенията, които на мен ми харесаха, са тези, които чувствах, че са повече адресирани към мен, в които ясно чувах гласа на Иван Радоев”, каза още той и добави, че за първи път тази вечер поетичният пърформанс се представя с повече стихотворения от първоначалния вариант. 

Специален гост в Плевенския театър бе съпругата на Иван Радоев – Весела Радоева. 

Плевенският театър носи името на Иван Радоев от 1997 г., три години след като бележитият поет и драматург напуска този свят на 67 години. На всеки две години се провежда Национален конкурс за драматургия “Иван Радоев”.



Източник БТА