Парламентът ще изслуша премиера Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев за посещението в Украйна

0
75



Депутатите ще изслушат министър-председателя Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев  за посещението в Украйна и заявлението, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев. Изслушването е по искане на „БСП за България“ и бе гласувано като точка първа за днес (четвъртък).

Във вторник пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че са внесли в Народното събрание искане за спешно изслушване на премиера Николай Денков във връзка с изказването му, че България е готова да обсъжда двустранно споразумение за сигурност с Украйна. В контекста на срещата на европейските лидери в Париж разчитаме това като готовност да се предостави войска, поясни тя.

По никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна, заяви Николай Денков пред медиите още същия ден. 

Вчера от ГЕРБ-СДС поискаха оставката на военния министър. От ДПС също изразиха недоволство от работата на Тагарев.

В дневния ред на депутатите, като втора фиксирана точка, е първото гласуване на Законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесе от служебния кабинет миналата година. С него се предлага да се разшири кръгът на квалифицираните организации, имащи право да предявяват представителни искове за защита на потребителите. Такъв иск ще имат право да предявяват и Комисията за защита на потребителите, и квалифицираните организации, определени от държавите членки на Европейския съюз. 

Увеличава се и размерът на санкциите за неспазване на съдебни актове.

Според вносителите прилагането на закона ще осигури високо ниво на защита на икономическите интереси на потребителите и ще насърчи функционирането на вътрешния пазар в полза на потребителите и търговците.

 

/РН/



Източник БТА