Пазарът на труда в Китай отчита значително търсене на специалисти по изкуствен интелект и големи данни

0
54


Сериозно търсене на специалисти от сферите на изкуствения интелект и големите данни регистрира пазарът на труда в Китай, стана ясно от пресконференция на Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване, провела се тази събота, предаде Радио Китай. На нея министерството се ангажира да осигури повече подкрепа за частния и малкия бизнес и да насърчи младежката заетост, за да стабилизира пазара на труда през настоящата година.

Експертите са като цяло оптимисти относно целта на Пекин да добави 12 милиона нови работни места в градовете до края на годината. Те призовават повече висшисти да се възползват от възможностите, предоставени от изкуствения интелект и други нововъзникващи сектори, както и за по-големи усилия в подкрепа на по-малките предприятия.

На пресконференцията, министърът на човешките ресурси и социалното осигуряване Уан Сяопин каза, че пазарът на труда в Китай започва силно годината, като индустриите, свързани с изкуствен интелект и големи данни, демонстрират голямо търсене и бърз растеж, особено в здравеопазването, потелиерството, кетъринга, културата и туризма. Тенденциите на пазара на труда отразяват икономическото подобрение на Китай, като развитието на нови качествени производствени сили носи нови възможности, посочи министърът.

Според доклада за работата на правителството, представен от премиера Ли Цян през настоящата сесия на ОСНП, Китай има за цел да добави над 12 милиона нови работни места в градските райони през 2024 г. В сравнение с миналогодишната цел за създаване на „около“ 12 милиона, думата „над“ през тази показва увереността на властите да осигурят стабилна заетост, смятат анализатори.

Китай е създал 12,44 милиона работни места в градовете през 2023 г., а средният процент на безработица там е бил 5,2%, според официални данни.

„Корекцията сигнализира, че правителството е уверено в създаването на повече висококачествени работни места чрез задълбочаване на реформите и отварянето, подобряване на бизнес средата и подхранване и разширяване на нови двигатели на растежа“, казва проф. Лиу Чуншън от Централния университет по финанси и икономика. „Секторите, свързани с изкуствения цифровата икономика създават много работни места от висок клас в области като машинно обучение, науката за данни, алгоритмично инженерство и разработка на интелигентен хардуер. Те също така движат дигиталната трансформация на традиционните индустрии, което води до търсене на нови работни места“, посочва той.

Според проф. Лиу, секторите за производство на електромобили, полупроводници, 5G комуникационно оборудване и приложения, здравеопазване, дигитални развлечения и социални медии, интелигентно производство и зелени технологии за опазване на околната среда се очаква да бъдат сред новите точки на растеж.

По данни на Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване, през тази година 11,79 милиона души ще завършат колежи и университети и ще излязат на пазара на труда.

„Ще засилим политиките и мерките за насърчаване на младежката заетост, ще разширим каналите за това, ще стабилизираме обема на публичните позиции и ще оптимизираме цялостните услуги за насочване на заетостта и предприемачеството“, посочи на пресконференцията министър Уан Сяопин.

„С бързото развитие на технологиите за изкуствен интелект все повече и повече компании се фокусират върху тяхното приложение, предоставяйки нови възможности за работа“, смята проф. Кун И от Тиендзинския институт по администрация. „Университетите и властите по места отдават голямо значение на изграждането на ефективни канали за заетост. Дори вече на ниво гимназии се наблюдава засилване на образователното съдържание около цифровото развитие, като курсове по цифрова икономика и анализ на данни, помагайки на учениците да се адаптират към нуждите на пазара на труда”, добавя той.

Сред различните работни позиции инженерите по изкуствен интелект получават най-високата средна заплата от 24 127 юана (4 533 долара) на месец, следвани от инженерите на чипове с 22 835 юана на месец, според данни на сайта Zhaopin.com. Освен това, по-малките компании, които са голям източник на работни места, изпитват нарастващо търсене на служители. Свободните работни места във фирми с по-малко от 100 служители са се увеличили със 7,1% на годишна база през третата седмица след Пролетния празник.

За да разшири допълнително възможностите за работа, Министерството на човешките ресурси и социалното осигуряване обяви, че ще предостави подкрепа на частния сектор и малките компании, които наемат повече служители. Властите също така ще се съсредоточат върху по-нататъшното укрепване на цифровата икономика, зелената икономика и секторите, свързани с възрастното население, всички от които се възприемат като нови значителни двигатели на растеж.

Продължаващата подкрепа за малкия и среден бизнес обаче остава приоритет в усилията за постигане на целта за заетостта за 2024 г., като от решаващо значение е насърчаването на технологично ориентираните предприятия да се разширяват и създават повече работни места, да продължи оптимизирането и модернизирането на индустриалната структура, както и дигиталната трансформация на традиционните индустрии, смятат експертите.





Източник 24часа