Основно училище в Търговище поддържа фанфарен оркестър с десетилетна история

0
68



Фанфарният оркестър към Първо ОУ “Христо Ботев” в Търговище е емблема за учебното заведение, утвърдена от десетилетия. Учениците от оркестъра са и началото, сърцето и края на почти всяко общоградство тържество. 

През оркестъра, превърнал се институция, са преминали поколения възпитаници на училището. Има приемственост, която се предава не само между учениците от различните класове, но и в семействата, разказа ръководителят му Ивелина Захариева.  

Под ръководството на Захариева репетират деца на различна възраст. Концертният състав е от 30 момичета и момчета от шести и седми клас. Работи се и с подготвителна група от петите класове, която да приеме щафетата и да твори в следващите години.

„Харесвам музиката и изкуството. Ние сме единствения по рода си такъв оркестър. Представяме училището. Свиря на сопран, много ми харесва емоцията и начинът, по който се представяме на концерт“, каза Пламена Попова.

Оркестърът е с близо 70 годишна история. Създаден е от Стефан Илиев през 1939 г., възроден от Стоян Стоянов през 1953 г., който създава и ръководства и школи за фанфари, които се ползват и днес.

„Децата правят магия“, каза Ивелина Захариева пред БТА. „Ние като учители и професионалисти се стремим да създадем една общност, която изгражда характери, учи на основни ценности, за да могат тези деца после да се реализират. Това училище дава много повече от знания. То им дава увереност, развива техните способности и може да се каже, че не случайно като завършат, много от тях се връщат, защото девизът на институцията „Ботевци завинаги“ остава в сърцето на всяко едно дете“, категорична е преподавателката. 

Децата споделят, че техни родственици също са свирели в духови оркестри – какъвто е случаят с Борислав Колев, чиято баба е била част от оркестър в Попово, а днес е редовно в публиката. И родственици на Преслава Деянова са изкушени от музиката – нейният пра-пра дядо е бил в царския оркестър при цар Борис Втори.  Младите музиканти допълват, че са част от оркестъра, „защото обичат музиката и защото госпожата е добра и търпелива“.

По думите на Захариева през годините не е липсвал ентусиазъм и убеденост от нуждата от съществуването на оркестъра. Проблем обаче има с инструментите, които в цялата история са подменяни, и то частично, два пъти. В началото в основата е бил идеализмът на учителите и големите сърца на родолюбиви българи, средства за инструменти са събирани и чрез благотворителна томбола дори, припомни Ивелина Захариева. В днешно време инструменти се закупуват по проект от единствената фабрика-производител в Германия.

Членовете на фанфарния оркестър имат униформи – реплика на гвардейските оркестри. С таланта, упоритостта в репетициите и с красивия външен вид те водят празничните шествия в града.

В деня на националния празник – Трети март и отбелязването на 146 години от Освобождението на България фанфарният оркестър отново ще поведе празничното шествие в Търговище. 



Източник БТА