На 6 април 248 г., по време на управлението на римския император Филип Араб, син на арабски водач от град Трахонитис, 1000-годишнината на Рим беше отбелязана великолепно, четем в хрониките на летописците.

Хилядолетието беше отбелязано с повече от пищност. Вероятно не е имало по-кърваво празнувана годишнина в историята. Само в Колизеума за три дни са убити 60 лъва, 40 коня, 32 слона, 30 леопарда, 20 магарета, 10 тигъра, 10 хиени, 10 жирафа, 10 зебри, 6 хипопотама и един носорог.

Но най-важното е, че римската годишнина се превърна в последния ден от живота на две хиляди гладиатори, по двама за всяка година на „вечния град“.

За историците не е съвсем ясно защо празникът е насрочен точно за този ден и година. И наистина, според най-авторитетния древноримски историк Марк Теренций Варон, датата на основаването на Вечния град от легендарния Ромул е 21 април 753 г. пр.н.е. Същата дата се следва и в съвременна Италия . Така през 1997 г. Рим беше поздравен за своя 2750-ти „рожден ден“.

Въпреки че, разбира се, от научна гледна точка подобно точно датирано събитие не може да бъде сериозно, идеята за основаването на Рим в средата на 8 век пр.н.е. е потвърдена от археолозите.