Община Павел баня подготвя програмата за тазгодишното издание на традиционните Чудомирови празници

0
77



Община Павел баня подготвя програмата за тазгодишното издание на традиционните Чудомирови празници, посветени на писателя и художник Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който е родом от местното село Турия. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация.

За пръв път тази година в рамките на празниците Общината организира Национален фестивал на комедийните спектакли “Чудото”, който ще започне на 23 март. В екипа, работещ по организацията му, е актьорът и режисьор Николай Урумов, който селектира спектаклите. Фестивалът ще е с конкурсен характер, а името му произлиза от артистичния псевдоним на твореца, към когото най-близките приятели са се обръщали с “Чудото”. До дни предстои Община Павел баня да обяви подробна програма на първия Национален фестивал на комедийните спектакли, посочват от пресцентъра. 

Тази година Чудомировите празници ще бъдат открити с представяне на книгата-албум на Гергана Подскочиева – Гечева, която е родственик на именития писател-хуморист. Името на албума е “Спомени от миналото – Къщите на Павел баня”, а представянето ще бъде на 22 март в зала „Младост” при Народно читалище „Напред 1903”. Ще прозвучат и изпълнения на Класа по класическа китара при Народно читалище „Възродена Искра” в Казанлък с ръководител Стефан Христов. 

Участие в програмата на празниците ще вземе и журналистът Георги Тошев с представяне на книгата си, посветена на Георги Парцалев. Ще бъде представена и изложбата на Иванка Стоянова от село Габарево.

Както БТА съобщи, на 30 март павелбанското село Турия ще се изпълни с кукери от цялата страна, дошли да се включат в Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”. Празникът в селото ще започне още на 29 март със спектакъла „Заговяване”, представен от самодейците от Народно читалище „Чудомир – 1905” . Представена ще бъде вечерната обредност, характерна за кукерските игри в региона с прескачане на огън, въртене на „олалии” и други. Местните жители ще подредят и пищна трапеза с традиционни ястия.

/РБ/



Източник БТА