Образователни програми предлагат през пролетната ваканция варненски музеи

0
68



Образователни занимания през пролетната ваканция предлага Учебният музей във Варна. Програмата е предвидена за деца от 7 до 12 години и ще продължи от 2 до 5 април, уточняват от Регионалния исторически музей. Тя е посветена на три теми, свързани с археологическите открития във Варненско. Преди всяка работилница децата ще научат повече за обектите, които ще пресъздават, и ще ги видят в постоянната експозиция в музея, уточни за БТА уредничката Наталия Енева.

В първия ден ще бъде изработван реликварий, който наподобява един от трите, намерени в раннохристиянския манастирски комплекс в местността Джанавара в Аспарухово. Там е открит ансамбъл от три реликвария, поставени един в друг, припомни тя. Най-вътрешният е от злато, вторият от сребро и третият е мраморен. Децата ще наподобят златния, като направят украса на дървена кутийка. Материалите се предоставят от музея. 

Втората тема е посветена на Варненския енеолитен некропол и включва изрисуване на платнена торбичка с изображение на бик. Обект на третото занимание е находката „Богинята от езерото“, открита от археолога Иван Иванов в неолитно селище „Арсенала“ във Варненското езеро при прокопаването на канала, свързващ го с морето, посочи уредничката. Децата ще могат да направят глинена фигурка като оригинала. На глината е посветено и последното ателие във ваканционната програма. В него ще се правят с калъп лампи, подобни на античните, които са изложени във Варненския археологически музей. 

Образователна програма ще има и във Военноморския музей във Варна

през пролетната ваканция. Чрез забавни игри там деца и родители ще могат да подобрят моряшките си знания и умения, казаха от екипа. Програмата е от 3 до 5 април, нарича се „Опитен моряк” и е разработена във вариант за малки, за големи ученици и за цялото семейство.

В първия ден ще бъдат обучени „юнгите“ – децата на възраст от 7 до 9 години; във втория – „кадетите“ от 10 до 12 години, а в третия има две издания за семейства, наречени „Опитен моряк – заедно на борда“. Всички участници ще получат знания за важни събития от българската морска история и ще се научат да връзват морски възли, да познават видовете кораби и тяхното оборудване, както и морските професии и да боравят със спасителни средства. Успешно справилите се с всички задачи получават сертификат „Опитен моряк”, посочват от музея. 

За участие в образователните програми е необходимо предварително записване. 

 



Източник БТА