Няколко изнесени събития включва програмата на Чудомирови празници 2024 в Казанлък

0
69


Няколко изнесени събития включва програмата на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък, съобщиха за БТА от фондация “Чудомир”. Сред тях е интерактивната изложба “Оживелите нашенци”, която ще гостува в няколко града в страната. Предвидени са и две представяния на книги.

Първото представяне e съвместно събитие с Общинската библиотека (ОБ) “Искра”. То ще се състои на 22 март в Литературно-художествения музей (ЛХМ) “Чудомир” и е на краеведското изследване – биография на местната писателка и общественик Лилия Иванова. Автор е Тоня Стоянова, която живее в местното село Бузовград. Трудът е защита на дипломна работа за магистърска степен в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ).

Димитрова е завършила основното си образование в Основно болнично училище “Д-р Петър Берон” в град Момин Проход, след което е учила в Профилираната гимназия “Акад. Петко Стайнов” в Казанлък. Има бакалавърска степен по специалност “Библиотекознание и библиография” в УНИБИТ. Студентския си стаж е преминала в ОБ “Искра” в Казанлък, а неин ментор е била Екатерина Трендафилова, посочиха от фондацията.

На 2 април в ЛХМ “Чудомир” ще бъде представена и книгата “Балкански хоровод” на казанлъшкия публицист и общественик Стефан Бакърджиев. Комедията е посветена на синовете му Марин и Иван. Авторът пише и още една комедия, озаглавена “Пиеса за пиано и оркестър”, посветена на неговите приятели от кафене “Кулата”.

Вече започнаха и гостуванията на изложбата “Оживелите нашенци”. От 11 март тя може да бъде разгледана в къща музей “Иван Вазов” в Сопот, където ще остане до 8 април. След това експозицията ще бъде в Етнографския комплекс “Старинно Карлово” до 22 април, а от тогава до края на април ще гостува в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора.

Редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата е организирана от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гостите на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед, както и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живели и творили в Казанлък.

/РИ/



Източник БТА