Нека подходим цивилизовано (Видео, снимки)

0
68


Молбата ми е да подходим цивилизовано, това е бил подходът ми през цялото време. Това заяви столичният кмет, който се отзова на искането да дойде при протестиращите от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и на Медицинска федерация “Подкрепа” пред сградата на Столичната община на ул. “Московска” 33.

Васил Терзиев изтъкна, че няма как да реши натрупаните проблеми на хората в София през последните години за един ден. Продължаваме разговорите, протегнахме ръка и могат да потвърдя, че през април продължаваме разговорите, за да може да намерим път и за вашите проблеми, каза Терзиев на протестиращите.

Той подчерта, че не печели от това те да не получават заплащане. Децата са най-важното нещо и затова разбираме какъв е проблемът, заяви кметът. Той припомни, че дарява своята заплата и че ще продължава да работи, за да намери решение. “Моята заплата я дарявам. Ако не исках това, щях да си седя горе в кабинета, а нямаше да съм тук сред вас и да търся решение”, каза Васил Терзиев. Това, което ние предвиждаме да направим в максимално бърз порядък, е да намерим решение. Въпросът беше готови ли сме на 35% увеличение, отговорът е “не”, заяви кметът Терзиев. Той се върна обратно в сградата на общината.

Протестиращите заплашват, че ще влязат влязат в общината и са се приближили до входа ѝ. Полицията ги отблъсква и не им позволява това да се случи.

Вчера столичният кмет се срещна с представители на двата синдиката, на която беше договорено увеличение от 100 лева на месечните възнаграждения на заетите в сектора.

Синдикатите обаче настояват основните заплати на заетите в детското и училищно здравеопазване да се увеличат от 1350 на 1890 лева, предава БТА. 

Двете федерации искат актуализиране на основните заплати в системата на Детското и училищното здравеопазване- детски ясли и здравни кабинети в образователните институции, в София. Те настояват за увеличението им от 1350 на 1890 лв.; увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно; увеличение на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения. 

Движението на ул. “Московска” е спряно в участъка между ул. “11-ти август” и ул. “Париж”. 





Източник 24часа