На рождения си ден Варненската библиотека даде старт на фестивала „Литературен прожектор“

0
58



Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ отбеляза днес своята 141-годишнина. На празника в институцията бе даден старт на фестивала „Литературен прожектор“, акцент в който е гостуването на Третата национална изложба на българския комикс. Днес бе открита първата селекция от нея, която е подредена в библиотеката. 

Проектът „Литературен прожектор“ има основна мисия да потърси връзката между литературата и визуалните изкуства, каза на откриването експертът от библиотеката Анна-Мария Попова. Тя припомни, че Третата национална изложба на българския комикс е показана за първи път в София през 2022 г. и е гостувала след това в Стара Загора, Добрич и Бургас. За нас беше много важно да стигне и до Варна, за да може публиката да се запознае с творците, които работят в това изкуство в днешно време в България, посочи Попова. 

Тя подчерта, че в региона на Варна и Добрич има автори на комикси на световно ниво и именно те са във фокуса на тази част от изложбата, която е подредена в библиотеката. Сред тях са варненецът Веселин Чакъров, илюстрирал десетки исторически издания и ученически помагала; Иван Беров, който е куратор на експозицията, както и добричлията Венцислав Великов. Включени са още Светлин Велинов и Константин Витков-Титис, които ще гостуват на живо в програмата на фестивала, която предвижда 26 събития с 20 артисти до края на месец април. 

На 23 март в Младежка фондация „Аморфа“ ще бъде открита втората селекция от изложбата с творби на дами, утвърдени в комикса, съобщи още Попова. Сред тях също има варненско присъствие в лицето на Славена и Милена Симеонови и Александра Желязкова. Третата част ще бъде представена от 26 март в Градската художествена галерия. Тя ще бъде най-мащабна и ще съдържа произведения на утвърдени имена на световно ниво и от 70-те и 80-те години на ХХ век. 

На празника на Варненската библиотека присъства художникът-илюстратор Петър Станимиров, когото почитателите познават от списание „Дъга“ и кориците на романите на Стивън Кинг, издадени у нас през 90-те години на ХХ век. Той е основоположник на жанра книга-игра, водеща фигура в българската гейм индустрия. С него бяха Веселин Чакъров, Иван Беров и писателят Марин Трошанов. Гости на събитието бяха зам.-областният управител на Варна Изабела Иванова и евродепутатът Емил Радев. 

Директорката на библиотеката Радка Калчева подчерта, че това е най-старият културен институт, основан във Варна, а 141-вият му рожден ден е много различен, защото не се провежда с научна конференция, както обичайно, а сред прекрасните творби на авторите на комикси. По думите на главния библиотекар Кристиана Димчева, интересът на Варненската библиотека към комиксите датира от двадесет години, когато там е нарисуван най-дългият комикс, а впоследствие е проведен и конкурс за комикси, творбите от който все още се пазят. Отношението към словото и книгата се променя във времето на образи, в което живеем, но непреходно е четящото въображение, което ни събира, каза още Димчева.

Празникът на библиотеката завърши със среща с гостуващите творци, които представиха своите книги „Ламя ЕООД“ и „Роботът Чапек“. Утре те ще проведат творчески ателиета с младежи за илюстрация и творческо писане.  

 



Източник БТА