Настолната игра “100 птици” провокира интереса на децата към Епископската базилика в Пловдив и времето, в което е построена

0
71



Детската писателка Елена Павлова представи в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив настолната игра “100 птици”, вдъхновена от уникалните мозайки на пернати в базиликата. Играта е създадена съвместно с художничката Милена Радева и е насочена към деца от 4 до 13-годишна възраст като ги запознава по интересен начин с птици от най-различни видове, които са били типични за времето, когато е полагана мозайката, разказа за БТА авторът. Най-любопитните 50 малки посетители на базиликата получиха по комплект от играта.

Играта се състои от 52 карти с въпроси и отговори, игрално табло, четири цветни пула, инструкции и кратка информация за изобразените птици. На картата има записана информация и въпрос за съответната птица. Играчът я задава на този след него и, ако той отговори, питащият мести, а ако не успее – отговарящият пропуска ход. Супер любопитно е как Малкият Александър и Египетската гъска са били толкова типични, че са изобразени на мозайките тук, а днес те не се срещат в Пловдив, каза Павлова. Според нея е интересно още, че пауни и токачки са отглеждани като домашни птици. Играчите ще могат да научат повече за птиците като например кога е разпространена, как изглежда, колко яйца снася. По този начин се надяваме, че ще предизвикаме интереса на децата към птиците и екологията като цяло, посочи авторът. Самата игра е изработена с екологични картони и хартии, с максимално естествени материали – пулчетата са дървени, а боите са безвредни.

Има достатъчно научни изследвания, които подплатяват факта, че мисленето на новите поколения, които работят с интернет активно, се изменя, смята Павлова. По думите й младите правят нови мозъчни връзки и започват да мислят по различен начин. Трудно може да се изисква от тях по-продължително съсредоточаване в някаква тема, но за сметка на това те са способни да възприемат по 3-4 неща едновременно. По-кратките форми са по-лесни за възприемане и запечатване в съзнанието. А ако се интересуват повече за дадената птица могат да потърсят допълнителна информация, каза авторът. Идеята на играта е да се пробуди интересът към Епископската базилика и времето, в което е направена. 

Проектът „100 птици“ се реализира от Съюза на българските илюстратори с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и в партньорство с общински институт „Старинен Пловдив“. 

Представянето на играта „100 птици“ е придружено от изложба от единадесет образователни табла с допълнителна информация за част от пернатите артефакти в Голямата Базилика.

Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Историята на мястото е много по-богата и обхваща поне 12 века. Базиликата е построена върху развалините на антична сграда, вероятно от I век сл. Хр. След изоставянето на църквата, през Х-ХII в. на мястото се появява голям християнски некропол с гробищна църква, украсена с изящни стенописи. 



Източник БТА