Народ, който не помни своята история, той няма бъдеще, смята командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада ген. Станимир Христов

0
59



Народ, който не помни своята история, той няма бъдеще, каза по време на празничното честване на Националния празник на Република България – 3 март, на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов. Той поздрави присъстващите като припомни, че за поредна година заставаме пред този величествен паметник и за поредна година българският национален флаг изминава този дълъг път. По думите му преди 146 години на днешния ден България се освобождава от османско иго и възкръсва на картата на света за пореден път.

„Нека не забравяме нашите опълченци – хилядите мъже и жени напуснали домовете си, оставили жени, деца, майки, бащи и имоти, за това днес България да я има, за това днес ние да сме тук. Нека не забравяме и хилядите старозагорци, които в лятото на 1877 година отдадоха своя живот в една от най-епичните битки по време на Руско-турската освободителна война. Нека не забравяме, че именно тук в Стара Загора е спасено знамето-светиня на българското опълчение – Самарското знаме“, каза той. 

Бригадният генерал подчерта ролята на хилядите руски, украински, беломорски, фински, сръбски и черногорски войни, оставили костите си по бойните полета на България. Той посочи ролята и на Виктор Юго, Джузепе Гарибалди и Макгахан и техните разкази, очерци и репортажи, благодарение на които светът е разбрал, че на Балканите има многовековен народ, който жадува за своята свобода. 

Дълбок поклон пред всички, отдали живота си за свободата на България, за да сме днес тук пред този паметник“, каза още Станимир Христов.

/РЗ/



Източник БТА