Наложиха първата в историята глоба за космически боклук

0
384

Американските власти съобщиха, че за първи път в историята са наложили глоба за космически отломки. Те са санкционирали телевизионна компания, която не е изхвърлила сателит по правилния начин, със 150 000 долара.

В понеделник Федералната комисия по комуникациите (FCC) глоби Dish за това, че не е успяла да премести стария сателит EchoStar-7, който е в орбита от 2002 г., на достатъчно разстояние от други сателити, които се ползват.

“Това е първият случай на прилагане на законодателството в областта на космическия боклук от страна на Комисията, която увеличи усилията си в областта на спътниковата политика”, се казва в изявление на FCC, която разрешава космически телекомуникационни услуги.

Тъй като геостационарният спътник е в края на експлоатационния си живот, Dish го е преместила на по-ниска височина от договорената между двете страни, където той “би могъл да създаде проблеми с орбиталния боклук”, заяви FCC.

Комисията заяви, че Dish, американски доставчик на сателитна телевизия, е поел ангажимент през 2012 г. да издигне сателита на 300 км над оперативната му дъга.

Но поради изчерпване на горивото компанията е изтеглила спътника на височина малко над 120 км над първоначалната дъга.

“Тъй като спътниковите операции стават все по-разпространени, а космическата икономика се ускорява, трябва да сме сигурни, че операторите спазват своите ангажименти”, заяви ръководителят на бюрото за правоприлагане на FCC Лоян Егал.

“Това е революционно споразумение, което ясно показва, че FCC има силни правомощия и възможности за прилагане на жизненоважните правила за космическите отпадъци.”

От FCC заявиха, че споразумението “включва признаване на отговорност от страна на компанията и съгласие за спазване на план за привеждане в съответствие и заплащане на санкция в размер на 150 000 USD”.

В изявление от вторник Dish изглежда се противопоставя на FCC по отношение на изискванията за изхвърляне и твърди, че изпълнителният орган на комисията не е направил “никакви конкретни констатации, че EchoStar-7 създава някакви опасения за безопасността на орбиталните отломки”.

“Както Бюрото за правоприлагане признава в споразумението, сателитът EchoStar-7 е по-стар космически апарат, който е бил изрично освободен от правилото на FCC, изискващо минимална орбита за изхвърляне”, казва говорител на Dish в изявлението.

“DISH има дългогодишен опит в безопасното управление на голям спътников флот и приема сериозно отговорностите си като лицензиант на FCC.”  https://www.obekti.bg/