Над 25 процента от републиканската пътна мрежа на страната се нуждае от основен ремонт, съобщи министър Цеков

0
56



Около 5500 километра от републиканската пътна мрежа на страната са за основен ремонт. Това са над 25 процента от нея, каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Андрей Цеков. Това не е заради бездействие на едно или друго правителство, а резултат от икономическа реалност, която сме имали през последните 20-30 години – имали сме по-малко финансови възможности, отколкото са били потребностите за поддържане на вече изградена пътна мрежа, допълни той.

Министър заяви, че е съгласен с необходимостта от приоритизацията на пътните обекти за ремонт. Апели за приоритизация получават от всяка област в България, допълни Цеков.

Министърът отчете изоставане по темата за обходните пътища. Мога да се ангажирам със старта на проектиране на обходни пътища, за да може да залегнат в бъдеща инвестиционна програма, когато сме изградили основните пътни артерии, да можем да преминем и към обходите, посочи Цеков. Той съобщи, че на този етап в инвестиционната програма като проектна готовност залягат няколко обхода и те са преди всичко на големите областни градове.

(следва)

/ВЙ/



Източник БТА