Мъск праща 1 млн. души на Марс до 2050 г., строи 1000 ракети

0
87

Първото кацане на Червената планета се очаква през 2029 г.

Ексцентричният милиардер и инвеститор във високи технологии Илон Мъск обяви, че смята да изпрати 1 млн. души на Марс, и посочи, че вече има план как да стане това. Според него масовото преселение към Червената планета би трябвало да започне през 2029 г. За тогава милиардерът планира ракетите на неговата компания “Спейс екс” да кацнат за първи път на Марс. Първоначално се твърдеше, че това ще стане още тази година, след това целта бе отложена за 2026 г., а накрая за реалистична дата бе посочена 2029 г.

Мъск разкри бомбастичното си намерение в собствената си социална мрежа Х.

В отговор на публикация, в която се твърди, че “Старшип” на “Спейс екс” ще ни отведе до Марс, Мъск казва: “Ние начертаваме план да отведем милион души на Марс. Цивилизацията преминава Големия еднопланетен филтър само когато Марс може да оцелее, дори ако снабдителните кораби от Земята спрат да идват”.

Големият филтър се отнася до идеята, че един вид (човечеството в този случай) трябва да преодолее някаква форма на бариера за оцеляване, т.е. изменение на климата или ядрен Армагедон. Концепцията за Големия филтър е също така един възможен отговор на парадокса на Ферми, който описва несъответствието между липсата на доказателства за извънземен живот и вероятността да има извънземен живот някъде във Вселената.

Мъск отдавна проповядва, че човечеството трябва да се превърне в “мултипланетарен вид”,

за да гарантира дългосрочното човешко оцеляване.

Той каза още през 2021 г.: “Измина почти половин век, откакто хората за последен път са били на Луната. Това е твърде дълго, трябва да се върнем там и да имаме постоянна база на Луната, голяма постоянно заета база на Луната. И след това да изградим град на Марс и да се превърнем в космическа цивилизация, многопланетарен вид”.

Един ден полетите до Марс ще бъдат нещо като сегашните полети между държавите, убеден е мегабогаташът, който е известен с ексцентричните си идеи, но прави и невъзможното, за да успее да ги реализира. Компанията му вече успя да осъществи една мечта, която доскоро изглеждаше невероятна, като създаде многократни ракети, способни да излитат в Космоса и да се връщат на Земята. Така космическите пътувания станаха много по-ефективни и икономични.

Според плановете на Мъск мегаполисът от 1 млн. души на Марс ще се реализира към 2050 г.

Там ще бъдат открити и много нови работни места

За да реализира намеренията си, милиардерът смята да изгради флот от 1000 ракети “Старшип”, чийто замисъл е да реализират пътувания в далечния Космос, разкрива детайли изданието “Бизнес инсайдър”. Всяка ракета ще е способна да превозва по 100 т товар и по 100 пътници.

“Старшип” е най-мощната ракета носител, създавана до момента. Този месец се очаква тя да извърши третия си тестов полет, след като първите два миналата година завършиха неуспешно. Те обаче доведоха до редица подобрения, след като бе направено обстойно разследване за причините за неблагополучията.  Смята се, че инженерите на “Спейс екс” ще създадат поне 20 прототипа, преди да се достигне до космическия кораб, който ще може да превозва едновременно хора и товари. Тъй като и двете му степени ще могат да се използват многократно, всяко изстрелване ще струва не повече от 2 млн. долара, са изчислили от компанията.

Когато дойде времето за първия полет до Червената планета и ракетата вече е напълно оперативна, Мъск възнамерява да бъдат извършвани по 3 излитания дневно.

“Всеки трябва да може да отиде, като ще има заеми за онези, които нямат пари”,

пише милиардерът. Освен хора на Марс поне първоначално ще трябва да бъдат превозени известно количество храна, вода, строителни материали за изграждане на селище за пришълците, както и високотехнологични системи за поддържане на живота. “Мегатонове на година в орбита са необходими, за да може животът да стане мултипланетарен”, посочва още Мъск. Годишно междупланетарните мигранти ще са около 100  000 души.

Богаташ номер 2 в света планира да се възползва от кратките времеви прозорци на изравняване на орбитите на Земята и Марс, които се появяват на всеки 25 месеца. Това позволява на космическите кораби да излязат от въртенето на Земята и да тръгнат на пътуване с нисък разход на гориво към Марс.  Мъск смята да не пропуска тази възможност, като натовари флота на Марс в околоземна орбита, след което да изпрати всичките 1000 кораба към Марс през този 30-дневен период.

Плановете на американския милиардер са едно, но мненията на учените не са чак толкова ентусиазирани. Пред “Дойче веле” бившият професор от университета в Станфорд Скот Хъбарт заявява, че

животът на Марс ще прилича на живот в антарктическа база и малко хора ще са способни да го понесат

Той също така изтъква аргумента, че самото пътуване до Червената планета ще е твърде опасно и ще отнема по половин година. Професорът е сигурен, че хората ще стъпят на планетата, която би могла да ги приюти, но според него там няма условия за масово заселване.

Други експерти пък припомнят, че заради екстремно високата радиация е много рисково да се работи на повърхността на Марс. Към това се прибавя и космическото лъчение от недрата на Вселената. Защита могат да осигуряват например оловни пластини, които обаче са твърде тежки, за да бъдат превозвани до Марс. Така че разходките навън ще са по-скоро изключение. Заради лъчението и екстремно високите температурни колебания (стигащи до 100 градуса по Целзий) излизанията на открито ще бъдат твърде скъпо и опасно начинание. Което значи, че поне за момента визиите на милиардера звучат за научната общност по-скоро утопично. Към това се добавя и фактът, че строителството на град на Червената планета ще струва стотици милиарда долари, които не е ясно кой ще поеме.

НАСА търси 4-ма да се правят на марсианци 1 година

Американската космическа агенция НАСА обяви, че търси 4-ма доброволци, които да живеят в условия като на Марс в продължение на година, но без да напускат Земята. Те ще бъдат изолирани в  3D- принтирана реплика на Червената планета, разположена в космическия център “Джонсън” в Хюстън, Тексас.

Мисията ще е част от програмата на НАСА CHAPEA  (Crew  Health and Performance Exploration Analog), която трябва да помогне да бъдат развити и оценени системите, които ще бъдат използвани от първата група астронавти, стъпили на Марс в края на това десетилетие.

Агенцията посочва, че доброволците ще живеят в местообитание от 1700 квадратни фута (около 160 кв. м), наречено Mars Dune Alpha, което ще симулира предизвикателствата на пребиваване на Марс, “включително ограничения на ресурсите, повреди на оборудването, забавяне на комуникацията и други фактори на околната среда”. Екипажът ще предприема разходки навън и роботизирани операции, ще поддържа жилището си, ще тренира и ще отглежда растения, необходими за оцеляването на Червената планета.

Това е втората подобна мисия от общо трите, предвидени в програмата на НАСА. Първите четирима избрани кандидати – две жени и двама мъже, влязоха в симулатора в средата на миналата година и ще го напуснат през това лято. Новата мисия ще започне през пролетта на 2025 г.

Изискванията на космическата агенция са кандидатите да са американски граждани или постоянно пребиваващи, които владеят много добре английски, за да се осигурява комуникацията в екипажа и с останалия персонал, който ще участва в начинанието. Те трябва да са на възраст между 30 и 55 г. и да имат магистърска степен по математика, физика, биология, инженерни и компютърни науки, както и поне 2 г. професионален опит в областта. Другата възможност е да са пилоти с поне 1000 летателни часа. Освен това се изисква и много голяма мотивираност за участие в първата група на авантюристите, които ще стъпят на Марс.

Селекцията ще продължи няколко месеца, за да бъдат подбрани най-подготвените, а срокът за подаване на кандидатурите завършва на 2 април. По време на подготовката кандидатите ще бъдат подложени на тестове, през които преминават всички астронавти на НАСА. Агенцията припомня, че чрез кампанията „Артемис“ в момента се работи усилено за постигане на трайно човешко присъствие на Луната, което ще е основата на бъдещите далечни полети за покоряване на Червената планета.

Източник 24часа