Медодобивният завод на „Аурубис България“ направи нова инвестиция за 800 млн. лева

0
67



Медодобивният завод на “Аурубис България” до Златица и Пирдоп направи нова инвестиция за 800 милиона лева. Това стана известно по време на официална церемония, на която се даде началото на изграждането на разширението на капацитета за производство на катодна мед и строежа на два нови фотоволтаична парка територията на завода.

Капацитетът за производство на катодна (рафинирана) мед ще бъде увеличен от 230 000 до 340 000 тона годишно. Започва се и изграждането на два нови фотоволтаични парка – “Аурибис-2” и “Аурубис-3”. С добавянето на четвърти през следващата година, капацитетът ни за зелена енергия ще достигне 41 мегаватпика (MWp). Проектите са част от най-мащабната инвестиционна програма на “Аурубис” за България досега.

“Това е важен ден за България и за българо-немските отношения”, каза служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов по време на официалната церемония. Той подчерта, че правителството се фокусира именно върху инвестиции като тази, които генерират по-голяма добавена стойност в българската индустрия и производство. Той е убеден, че инвестиционният процес няма да спре до тук. По думите му подобна инвестиция е важна за българско-германските отношения. Той посочи, че повече от 30 процента от инвестиционния процес в България е поради присъствието на немски компании в страната ни. “Аурубис е един от най-важните от тях”, изтъкна служебният министър. 

Икономическото аташе към Посолството на Германия в България Мориц Зайлер посочи, че оборотът на между двете държави възлиза на 12 млрд. евро годишно. “С тази значима инвестиция ние доказваме, че огромните резултати далеч не са предел на възможностите и тези търговски отношения имат възможност за нарастване”, отбеляза Зайлер. Според него с инвестицията от 800 млн. лева се доказва, че всички слухове за рецесията на немската икономика са силно преувеличени.

Българският евродепутат Цветелина Пенкова обърна внимание, че тази седмица е гласувано ключовото законодателство по Регламента за промишленост с нулеви нетни емисии. По думите й законодателството за критични суровини, плюс регламента за Регламента за промишленост с нулеви нетни емисии създават рамката и възможността да започне тази реиндустриализация на Европа. Тя добави, че днешното събитие е нагледен пример, че европейските политики в тази посока не са невъзможни и не са нещо, което не може да се реализира.

Изпълнителният директор на “Аурубис България” Тим Курт каза, че заводът в България от доста години присъства в България и отбелязва добри резултати. Той отбеляза, че днешната инвестиция е най-голямата досега в 66-годишната история на този завод в България. “Днес това е най-голямата инвестиция, която сме правили тук и се надяваме, че най-доброто предстои”, заяви Тим Курт.

Главният изпълнителен директор на Групата “Аурубис” Роланд Харис добави, че от 2008 г., когато групата е придобила завода в Пирдоп, непрекъснато се инвестира в производствената база, в материалната база, както и в развитието на хората и екипа. “С днешната церемония по първа копка на разширението на нашето производство поставяме началото на нова голяма вълна от мащабни инвестиции в Аурубис България”, подчерта Роланд Харис. По думите му с днешната първа копка се поставя началото на инвестиционна програма, възлизаща на 400 млн. евро в разширяване на производството на мед, с което “Аурубис” се грижи на устойчивостта на дейността на завода, подобряване на оперативната ефективност, както и на грижата за околната среда. Той отбеляза, че това е една голямата инвестиция на немска фирма в България. Той посочи, че с днешната инвестиция “Аурубис” ще разшири производството със 100 000 тона катодна мед, което е с повече от 50 процента на настоящия производствен капацитет на завода. Цялостната инвестиционна програма на Групата “Аурубис” възлиза на 1,7 млрд. в производствените площадки в Европа, както и в рециклиращи мощности на мед в САЩ. Роланд Харис изтъкна, че начинът, по който се произвежда мед, е с най-нисък отпечатък на въглероден диоксид.

Европейски комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон във видеообръщение заяви, че този проект ще остави трайна среда и ще реши много от въпросите, които да изведат европейската икономика на конкурентоспособни позиции и ще допринесе за целите за устойчиво и екологосъобразно екологическо икономическо развитие. Еврокомисарят отбеляза, че в новата геополитическа ситуация търсенето на мед ще бъде изключително важно за намаляването на зависимостта от различни доставчици извън Европа. Освен това производството на европейска територия на катодна мед ще повиши конкурентоспособността на европейската индустрия. Според него търсенето на мед ще нарасне двукратно през 2025 г. Той отчете, че в новия акт на Европейската комисия за суровините и материалите е ясно записано, че и медта е конкретен метал, който е необходимо да бъде доставян устойчиво. Бретон посочи, че актът за суровините е важен и е одобрен от всички членки на ЕС.



Източник БТА