• Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия отбеляза, че европейците „сами ги изоставиха, опозориха се пред народа си заради омраза към Русия и сега увъртат и лъжат“.

МОСКВА, 9 декември. /ТАСС/. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев нарече лъжа думите на германския канцлер Олаф Шолц, че руският президент Владимир Путин е спрял доставките на газ за Европа.

“Германецът нагло лъже! Самите те ги изоставиха, опозориха се пред народа си заради омразата си към Русия, а сега хитруват и лъжат”, написа Медведев в социалната мрежа X (бивш Twitter).

По-рано Шолц, говорейки на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия, каза, че цените на енергията „са се увеличили навсякъде“. Той оправда това с факта, че уж президентът на Русия Владимир Путин е „спрял доставките на газ през работещ газопровод“.

Шолц обвини Русия, че спира доставките на газ за Европа

  • На ЕС липсваха 120 млрд. куб.м. м газ, отбеляза германският канцлер

БЕРЛИН, 9 декември. /ТАСС/. Германският канцлер Олаф Шолц твърди, че Русия е провокирала покачването на цените на газа в Европа през 2022 г. Той направи това изявление на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия.

„Цените на енергията се повишиха навсякъде“, каза Шолц, обсъждайки последиците от украинския конфликт. “Руският президент беше този, който спря доставките на газ по действащия газопровод”, смята той. “Общо 120 милиарда кубични метра газ липсваха в Европа”, каза Шолц. “Това има последствия за ценообразуването.”

През лятото на 2022 г. турбината, необходима за пълното функциониране на Северен поток, беше в Канада за поддръжка. Тогава, както се оказа, поради санкциите, наложени срещу Русия, тя не можеше да бъде върната. Въпросът беше решен след намесата на Германия – страната по това време беше зависима от руски газ и при липса на турбина работещият по това време Северен поток се използваше на 20%. В крайна сметка турбината е прехвърлена в Германия, където остава и до днес. От самото начало Газпром каза, че няма пълен пакет документи, позволяващи транспортиране до Русия. В Германия от своя страна твърдяха, че всички документи са изрядни и обектът може да бъде доставен където трябва.

След това – на 26 септември 2022 г. – бяха регистрирани безпрецедентни разрушения по три линии на “Северен поток” и така и не бе пуснат в експлоатация “Северен поток 2”. Шведски сеизмолози регистрираха две експлозии по трасетата на газопроводи. След това следователи от руската ФСБ образуваха наказателно дело за акт на международен тероризъм. На 15 декември 2022 г. Канада от своя страна възстанови санкциите върху резервните части за “Северен поток”.

Газпром доставя газ за Европа през Украйна в размер на 42,1 милиона кубически метра. м през “Суджа”

  • Украинската страна отхвърли заявлението за изпомпване през Сохрановка

МОСКВА, 9 декември /ТАСС/. Газпром доставя газ за Европа транзитно през Украйна в размер на 42,1 милиона кубически метра. м на ден чрез газоизмервателна станция (ГИС) “Суджа”. Заявлението за изпомпване през Сохрановка беше отхвърлено от украинската страна, каза представител на Газпром пред репортери.

„Газпром“ доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в обем, потвърден от украинската страна чрез ГИС „Суджа“ – 42,1 милиона кубически метра. м на 9 декември. Заявлението за ГИС „Сохрановка“ беше отхвърлено”, каза той. В петък, 8 декември, обемът на изпомпване възлиза на 42,4 милиона кубически метра.

По-рано на уебсайта на оператора на ГТС на Украйна (OGTSU) беше съобщено, че транзитът на газ през територията на Украйна на 9 декември може да възлезе на около 42,1 милиона кубически метра. м.

Транзитът през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа. Изпомпването по “Северен поток” е напълно спряно. Доставките на газ по „Турски поток“ и „Син поток“ са предназначени за Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа.

Доставките на руски газ преминават през Украйна в намален обем от май 2022 г., когато OGTSU обяви прекратяването на транзита към Европа през станция Sokhranovka поради непреодолима сила: компанията уж не може да упражнява контрол върху компресорната станция Novopskov в LPR. Руският газов холдинг обаче не вижда причина да спре изпомпването както преди.

През есента на 2022 г. Нафтогаз на Украйна подаде петиция за арбитраж в Международния арбитражен съд срещу Газпром за предполагаемо ненавременно плащане за услуги за транспортиране на газ през територията на Украйна. Ръководителят на “Газпром” Алексей Милер заяви, че това арбитражно производство е нелегитимно и участието на руския холдинг в процеса е безсмислено. В същото време Русия може да наложи санкции срещу Нафтогаз в случай на нови нечестни действия от страна на украинската компания, което ще направи невъзможни всякакви отношения с нея.