Кърджалийският математик Вълчо Милчев издаде седмата си книга, този път в електронен вариант

0
57


Математикът от Кърджали Вълчо Милчев издаде своята седма книга, посветена на математиката. Тя е със заглавие „Многоъгълник върху решетка“ и е в електронен вариант, каза той за БТА. 

Предназначена е както за ученици с повишен интерес към математиката, така и за учители на такива ученици. Тематиката е разнообразна: геометрия, алгебра, теория на числата, комбинаторика. 

В изданието са включени разработки от предишни три негови книги, плюс научни проекти на ученици под негово ръководство, получили грамоти за отлично представяне пред национално жури от Българската академия на науките (БАН). Книгата съдържа и други задачи.

Интересен факт е, че по част от темите в „Многоъгълник върху решетка“ редактори са бивши ученици от различни випуски на Вълчо Милчев от Школата по математика под негово ръководство в Средно училище „П.Р.Савейков“ в Кърджали.

Вълчо Милчев е математик по образование и през годините е удостояван с редица отличия за приноса си в точната наука и за свои научни публикации в специализирани издания не само в България, но и в чужбина. Едно от тях е почетният плакет при честването в БАН на 15-годишнината на Ученическия институт по математика и информатика в България през 2015 г. Преди това, през 2010 година получава наградата на Международната фондация “Св.Св. Кирил и Методий”, популярна като „учител на годината по математика” за работата му с младите математически дарования. Два пъти е удостояван с почетното отличие на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски”. За приноса си в развитието на младите математически дарования и за своята 70- годишнина през 2020 г. е отличен със Златен герб на Община Кърджали. През януари 2021 г. е избран за почетен член на Съюза на математиците в България с решение на Управителния съвет на Съюза. На 21 октомври 2022 г. е избран за почетен гражданин на Кърджали.

И седемте му книги са в областта на математиката, като последната “Математически миниатюри – 2” излезе през 2023 г. Седмата “Многоъгълник върху решетка” вече може да бъде намерена на сайта на СУ „П. Р. Славейков“, където математикът има блог.

/МК/



Източник БТА