Кораб срути “моста на мостовете” край Балтимор

0
72


8 души паднаха в ледените води на река Патапско край американския град Балтимор, след като голяма част от масивния мост “Франсис Скот Кий” рухна заради удар от кораб в носеща колона днес и затвори едно от най-големите пристанища в САЩ. Причината за инцидента е, че корабът Dali, плаващ под флага на Сингапур, е имал проблеми със задвижването.

На видео от инцидента се вижда, че малко преди сблъсъка токът на кораба спира, идва за малко, след което пак се изключва. В този момент плавателният съд започва да пуши и се удря в моста. Вследствие на това се възпламенява.

Губернаторът на щата Мериленд Уес Мур поясни, че екипажът е подал авариен сигнал, но корабът се е движел твърде бързо, за да избегне сблъсък. Информацията обаче била ключова – благодарение на нея било предотвратено по-голямо бедствие, тъй като трафикът по моста е бил ограничен.

В Мериленд е обявено бедствено положение, а спасителните екипи се борят с времето, за да намерят и извадят от водата оцелели на фона на смразяващи температури и пронизващ вятър. Според експерти оцеляването при такова време е въпрос на часове.

Властите смятат, че единствените, паднали в реката, са 8 строителни работници, които поправяли пътната настилка по време на инцидента. Засега спасени са двама – един от тях е в болница в тежко състояние.

Докато спасителите издирват изчезналите, река Патапско бе изключително бурна, наближаваше и прилив – което допълнително усложни акцията. Властите казват, че температурата на водата е била около 9 ° при срутването.

Мостът, на около 20 км от пристанището в Балтимор, е открит през 1977 г. и изграждането му е струвало около 110 млн. долара. През 2023 г. по него са минали 12,4 млн. превозни средства.

“Ужасната катастрофа разтърси цялата къща”, коментира пред Би Би Си местната пенсионерка Присила Томпсън. “Това беше красив мост, толкова укрепен и прав от всеки ъгъл, гордостта и славата, мостът на мостовете”, допълни тя.

Корабът Dali е бил използван от датския гигант в товарните превози “Мерск”. Негова проверка от юни м.г показала, че има проблеми в “задвижването и спомагателните машини”. От 2015 г. корабът е минал през 27 инспекции.





Източник 24часа