Кметът Терзиев е разговарял с екип на синдикатите след протеста на заетите в детското и училищно здравеопазване пред Столичната община

0
66



Поканихме преговорен екип на двата синдиката “Подкрепа” и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) след провелия се днес протест, защото грижата за децата на София е важна за нас не само на думи. Всички работещи в сферата на детската грижа трябва да знаят едно: разбираме ви. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в публикация на своята Фейсбук страница, с която информира за срещата.

По-рано днес имаше протест на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и на Медицинската федерация “Подкрепа” пред сградата на Столичната община на ул. “Московска” 33. Хората протестираха с искания за увеличение на заплатите им от 1350 лева на 1890 лева.

В публикацията в социалната мрежа столичният кмет посочва, че справедливото ниво на заплащане е много важно. Работим по решаването и на този проблем. Един от много, с които се сблъскваме всеки ден, заявява той. Имаме чувствителност и сме ангажирани, за да го решим, уверява Терзиев. “Както самите представители на синдикатите ни казват още вчера – проблемът със заплащането е тенденциозно неглижиран близо 10 години. За да намираме решения, на който и да е от наследените проблеми в града, това трябва да се случва в конструктивен и цивилизован разговор”, пише столичният кмет.

Финансирането на възнагражденията на специалистите в сектора на детското здравеопазване се случва през държавния, не през общинския бюджет. Всяко говорене, че общината трябва да финансира целево, а не през държавния бюджет, е евтин и безотговорен популизъм. Затова ще изработим обща рамка за искания пред държавата, информира Васил Терзиев.

Той информира, че работата продължава през следващата седмица заедно със синдикатите за съвместно начертаване на мерки, по които да работят. Заедно ще създадем конкретен план за действие, който да стимулира привличането на повече млади кадри и справедливи условия на труд, пише Терзиев и благодари за предложенията и за конструктивния разговор, проведен със синдикатите след протеста.

/РИ/



Източник БТА