Комисията към ВСС, която проучва участието на съдии в групата около Мартин Божанов, ще иска информация за всички дела срещу Божанов

0
87



Комисията към Висшия съдебен съвет (ВСС), която проучва участието на съдии в групата около убития Мартин Божанов, ще иска информация за всички дела срещу Божанов, става известно от протокола след първото заседание на комисията. Информацията за него беше разпространена от пресцентъра на ВСС.

Ще се изисква информация за дела, по които страна или процесуален представител е бил Мартин Божанов /Мартин Ангелов Божанов, Мартин Ангелов Ангелов/, или свързаните с него физически и юридически лица, както и делата, по които страна или представители са били адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, както и по делата, по които Мартин Божанов или адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков, Калин Чанков са участвали в качеството на свидетели или податели на сигнал или жалба. 

Поискана е и информация от Административен съд София-град и Върховния административен съд (ВАС) относно водени дела против заповед за отнемане на допуск до класифицирана информация и против заповед за уволнение по отношение на Гергана Георгиева Грънчарова (Божанова), както и дело против акт за установяване на конфликт на интереси на Фиданка Йоневска.

Ще се поиска и информация от Главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) какви имена и ЕГН е имало във времето лицето Мартин Божанов, както и да се уточни, ако е имало промяна, въз основа на какъв акт и кога е била допусната промяна. Ще се търсят и данни за делата за смяната на фамилното име и датата на раждане на Божанов.

От комисията ще изискат информация от Инспектората към ВСС относно всички проверки, които са започнали по медийни публикации и сигнали от Мартин Божанов, свързаните с него физически и юридически лица съгласно приложението и адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков.

Ще се извърши и справка в Търговския регистър относно свързаност с Мартин Божанов, Гергана Георгиева Грънчарова (Божанова) и адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков, Калин Чанков. 

От комисията ще изискват от административните ръководители на съответните съдилища информация за съдебните дела за несъстоятелност на КТБ; за конфискация на активите на Ивелин Банев – Брендо и членовете на семейството му, както и по делото Манджуков срещу „Инвестбанк“. 

На първото заседание са избрани и съпредседатели на комисията. Това са председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова и председателят на ВАС Георги Чолаков.

Комисията към ВСС, която трябва да проучва всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, известен с прозвището Нотариуса, който беше убит в София, беше създадена на 20 февруари. 



Източник БТА