The Wall Street Journal поднесе една от най-изненадващите новини на седмицата: според информация, на служителите на китайското правителство е било забранено да използват iPhone на работното място. Трябва да отбележим, че моментът е сюблимен – буквално броени дни преди премиерата на новата серия смартфони на Apple. Освен това от медията припомнят, че Тим Кук е посетил страната през март, за да се срещне с китайския министър на търговията Уанг Вентао, където според съобщенията са обсъдили стабилизирането на местната промишлена верига и веригата за доставки на Apple. Според Ройтерс след срещата Кук е заявил пред информационното издание The Paper: “Иновациите се развиват бързо в Китай и вярвам, че ще се ускорят още повече”.


Запознати с въпроса разказват пред изданието, че служителите са били уведомени за забраната в чат групи или по време на специално проведени срещи, като тя се отнася за внасянето на iPhone или други чужди устройства на работното си място. Все още остава неясно колко служители са засегнати от забраната или каква е причината за издаването ѝ.
Съветът за международни отношения предполага, че заповедта може да произтича от многократните опасения от страна на САЩ, “че Пекин може да използва нейната 5G инфраструктура за шпионаж”, докато експерти предупредиха, че нарастващото напрежение може да доведе до “цифрова желязна завеса”, принуждавайки чуждестранните правителства да избират между САЩ и Китай, когато решават дали да поддържат бизнес отношения.
Китай многократно е работил за ограничаване на износа на галий и германий за други страни, които се използват за производство на полупроводници, след като САЩ въведоха строг контрол върху износа на микрочипове заедно с Япония и Нидерландия.
Тъй като напрежението продължава да нараства, Китай обеща да “намали зависимостта на страната от чуждестранни технологии” за сметка на смартфони родно производство.
Ако Пекин продължи, безпрецедентната блокада ще подкопае позициите на Apple на пазар, който осигурява около една пета от приходите ѝ и на който тя произвежда по-голямата част от световните iPhone-и чрез огромни фабрики, в които работят милиони китайци.
След публикуването на новината акциите на Apple паднаха с 2.8% в предварителната търговия в четвъртък, след като в сряда в Ню Йорк спаднаха с 3.6%, което е най-големият им еднодневен спад от 4 август насам. Европейските производители на чипове, включително доставчикът на Apple STMicroelectronics NV, също отбелязаха спад в четвъртък.

Снимки: Unsplash

Виж още: САЩ спря продажбите на AI карти на NVIDIA за близкоизточни държави

Source