“Интел” ще инвестира 100 милиарда долара в четири щата в САЩ

0
65


Производителят на полупроводници “Интел” (Intel) планира разходи за 100 милиарда долара в четири американски щата, за да построи нови и разшири вече съществуващи свои фабрики. Компанията вече е успяла да си осигури федерални субсидии и заеми за 19,5 милиарда долара и се надява да получи още 25 милиарда долара под формата на данъчни облекчения, предаде Ройтерс, цитирайки най-новия петгодишен план за разходите на “Интел”, публикуван днес от компанията.

В центъра на петгодишния план за разходи на “Интел” е превръщането на празни терени близо до Кълъмбъс, Охайо, в това, което главният изпълнителен директор Пат Гелсингер описа като “най-големия обект за производство на чипове за изкуствен интелект в света”, който да започне производство още през 2027 г.

Правителството на САЩ обяви федералните фондове за “Интел” съгласно Закона за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act).

Планът на американския производител също ще включва обновяване на обекти в Ню Мексико и Орегон, както и разширяване на операциите в Аризона, където и тайванската компания Ти Ес Ем Си (TSMC) също изгражда огромна фабрика за чипове.

Главният изпълнителен директор на “Интел” Пат Гелсингер каза, че около 30 на сто от планираните инвестиции за 100 милиарда долара ще бъдат изразходвани за строителство. Останалите ще отидат за закупуване на оборудване за производство на чипове.

Новите производствени мощности в Охайо трябва да заработят до 2027 г. или 2028 г., въпреки че Гелсингер предупреди за възможни забавяния, ако пазарът на чипове тръгне надолу, пише БТА.





Източник 24часа