Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор, каза Мария Габриел за преговорите с ПП-ДБ

0
75



Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел по повод преговорите с „Продължаваме промяната – Демократична България“ за коалиционно управление.

Предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация между премиера и вицепремиера, да има възможност за смяна на министри и да продължим да работим по споразумението. Това бе категорично отхвърлено, заяви Габриел. 

На този етап ние оставаме твърди в линията ни за представата ни за управлението на страната, в което състав, приоритети, реформи вървят „ръка за ръка“, коментира тя.

Попитана утре ГЕРБ ще приемат ли мандата от президента, или преговорите ще продължат, Мария Габриел каза: “Ако няма промяна в това, което сме заявили – че съставът на правителството е също толкова важен, колкото приоритетите за страната и реформите, да ще върна празен мандат”. 

В преговорния екип на ГЕРБ, обявен от лидера на партията Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, заместник-председатели на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Утре президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, като най-голямата по численост парламентарна група. Връчването на мандата ще бъде в 12:00 часа в сградата на президентската институция.

(следва)

 

/РИ/



Източник БТА