Ивиц Дачич ще е и.д. премиер на Сърбия до избора на ново правителство

0
75


Първият вицепремиер Ивица Дачич ще ръководи правителството на Сърбия до избирането на ново правителство, каза днес министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, която беше предложена за нов председател на Скупщината на Сърбия, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

“Вчера проведох заседание на правителството, приехме някои важни решения и заключения. Сбогувах се с министрите и Дачич ще председателства правителството на Сърбия”, каза Бърнабич пред телевизия Първа.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че на поста председател на Скупщината, за който е номинирана, тя ще бъде максимално отворена за диалог и че ще се моли за намаляване на напрежението в парламента. 

Бърнабич каза също, че на последното заседание на правителството на Сърбия, наред с други неща, е решено частта от основното училище “Владислав Рибникар”, където миналата година беше извършено масово убийство, да не се използва за учебни занятия, докато се вземе решение за Мемориален център. 

Коментирайки изминалия период и ролята си в работата на правителството на Сърбия, Бърнабич посочи, че въпреки трудния период и кризите, които засегнаха не само Сърбия, но и цяла Европа и света, като се започне от мигрантската криза и след пандемията от коронавирус Сърбия е била втората страна в Европа, която се сдоби с ваксини. “Благодарение на електронното управление, което въведохме от 2016 г., гарантирахме, че гражданите могат  по електронен път, чрез SMS съобщения,  да планират ваксинации и да избират ваксини“, каза Бърнабич.

Тя съобщи, че брутният вътрешен продукт на страната  вече е почти 70 милиарда евро, но като най-важен посочи ИТ сектора, който, по думите й, се е превърнал в двигател на развитието на сръбската икономика.

“Моят мандат приключва със знанието, че станахме председателстваща страна в Глобалното партньорство за изкуствен интелект, което събира само 29 държави в света“, каза Бърнабич. Тя припомни, че Глобалното партньорство за изкуствен интелект преди това беше председателствано само от Франция, Канада, Япония и Индия, така че изборът на Сърбия за председателстваща страна, според нея, представлява признание за страната.





Източник 24часа