За ремонт на две детски градини в район “Илинден” съобщи кметът на София Васил Терзиев

0
68



Ремонтът на две детски градини в район “Илинден” е заложен в Капиталовата програма на Столична община. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев пред журналисти, след като направи проверка на състоянието на двете детски градини – 158 детска градина “Зора”, и 179 детска градина “Синчец” в района. 

Кметът обясни, че детска градина “Зора” е азбестова. Този материал се е използвал много често през годините, но е проблемен и карциногенен, посочи Терзиев и добави, че всички останали такива детски градини трябва да бъдат разрушени и построени наново. Покривът на детска градина “Синчец” е протекъл, което е довело до петна, мухъл и пукнатини, констатира Васил Терзиев. 

Терзиев посочи, че ремонтите на градините ще приключат до края на годината. Кметът изказа благодарността си на персонала на детските градини, като посочи, че въпреки проблемите със сградите, те подхождат с грижа към най-малките граждани на столицата. 

Зам.-кметът по финанси на Столична община Иван Василев обясни, че са разчетени 1,5 млн. лева в Капиталовата програма за детска градина “Зора”, а ако строително-монтажните дейности вървят добре има готовност да осигурим и допълнително финансиране, добави Василев. Зам.-кметът посочи още, че за детска градина “Синчец” чакат отговор от директора на градината, за това каква е стойността на ремонта на покрива, но в бюджета има средства, които ще бъдат разпределени за покриване на ремонта, обясни Василев.

Ще направим необходимата организация така, че другите детски градини в район “Илинден” да поемат децата, които са в детска градина “Зора”, а относно ремонта на покрива в детска градина “Синчец”, се надяваме да приключи в летните месеци, каза още зам.-кметът. 

По думите му проблемът с липсата на места в детските градини е голям и не може да бъде решен изцяло тази година, но Общината е започнала серия от действия за решаването му. Общо в бюджета на столицата са заложени средства за ремонтни дейности, както и за проектиране на 51 сгради на детски градини и ясли на територията на общината, които са на общата стойност от 126 млн. лева. Това е рекордна сума, както и рекорден брой детски градини и ясли, които ще се направят, заяви Иван Василев. Той направи сравнение с построените през 2022 г. детски градини и ясли, които по думите му са малко над 20. Недостигът за деца в детските градини няма да се реши тази година, но както сме обещали в предизборната си кампания ще го решим в рамките на този мандат, заяви Василев. 

Кметът на район “Илинден” Емил Бранчевски обясни, че районната администрация е готова да започне възлагането на обществена поръчка за проектиране. Това, което изчаквахме е приемането на бюджета на София, коментира той. Кметът на “Илинден” обясни още, че фирмата, която е изпълнила ремонта на покрива на детска градина “Синчец”, трябва да си изпълни гаранцията, но по думите му е “неоткриваема”.

 



Източник БТА