Легендите от Smokie (нарочно се пише така) и в Пловдив след София. След Алис интересна е Сали

0
69


Групата дойде за седми път у нас – с баща и син в състава

С баща и син в състава си свириха в София британските рокаджии от Smokie. Те разлюляха Зала 1 на НДК на 7 април, а на 28 юни ще разтресат и Пловдив.

Групата е на почти 60 години и има 26 издадени албума. Публиката нямаше търпение да се върне в атмосферата на 70-те и 80-те години на миналия век и да припява романтичните им рокпарчета. Това стана в осветената от смартфони и запалки зала, докато бандата изпълняваше любими на поколения балади. Разбира се, всички с пълно гърло питаха коя, мамка му, е Алис по време на култовото парче Living next door to Alice.

Заради закачките, че вече всички знаят коя е Алис, но се чудят коя е Сали, която се обажда на лирическия герой в началото на песента, бандата е написала песен и за нея. Озаглавена е просто “Сали”. Изпълниха я и в София.

Това е седмият концерт на Smokie в София, първият е преди 42 години. Въпреки дългия си стаж на сцената рокаджиите твърдят, че срещата с публиката никога не им омръзва.

Когато сме на сцената и пеем нашите песни и виждаме как всички полудяват и танцуват, тогава се чувстваме като кралете на света, каза вокалистът Пийт Линкълн.

Хората знаят всички песни, които пеем, дори новите. Свирим ги по целия свят и всички ги знаят, даже като ги засвирим, и казват “Ааа, и тази е тяхна”, разказа клавиристът Мартин Булард. Той е баща на басиста на групата Люк. Той наследи 4-те струни след смъртта на Тери Ътли, останалия последен оригинален член на бандата през 2021 г. Няма по-страхотно чувство от това да свиря с баща си, обясни Люк, който е израснал с песните на Smokie.

Бандата изписва името си грешно. Запитани от репортер на “24 часа” защо го правят, обясниха, че в началото е било правилно – Smokey. Дори били напечатали обложката на дебютния си албум така. Тогава от Smokey Robinson ги заплашили с дело заради кражба на интелектуална собственост. Бандата нямала пари да се защитава и така прибегнала до малкия трик с грешното изписване.

След концерта в София, посетен от над 3000 души, Smokie продължават европейското си турне. У нас ще се завърнат на 28 юни, когато ще свирят в Летния театър в Пловдив.





Източник 24часа