Живеем във време, в което повече от всякога трябва да отстояваме и пазим националната си идентичност. За да пребъдем като народ, трябва да знаем своята история и да пазим паметта на предците си, каза за БТА писателят и издател Иван Гранитски, организатор на Националните културни празници „Албена“, чието 26-то поред издание започна от Разград. Творчески срещи ще има още в Шумен, Генерал Тошево, Варна, Добрич и Каварна.

„Родовата памет е живата вода на историята. Ненапразно все повече автори се връщат към миналото, размишляват върху трагичните и героичните моменти от родната ни история и поуките от нея. Затова и акцентът на тазгодишните Национални културни празници „Албена“ е темата за историческата памет, за рода и Отечеството“, посочи Гранитски. Темата е свързана със 110-ата годишнина от Балканската война, която по думите на издателя е една от най-справедливите и велики войни за България.

„Задачата на пишещите хора е събуждане на съзнанието на мислещото българско общество, защита на историята и езика. Част от книгите, които представят творците, с които обикаляме тази година страната, е именно на тази тематика“, сподели Иван Гранитски. Той заяви, че освен в големите градове културните празници ще гостуват в много селски читалища, където ще има не само литературни четения, а творците ще проведат разговори с хората за това откъде идваме и накъде отиваме, как трябва да пазим своята отечествена памет и да съхраняваме националната си идентичност.

Гранитски изрази задоволство, че през последните години се отчита засилен интерес на хората към четенето и увеличаване на посещенията в библиотеките. „Виждаме, че има оживление, връщане на интереса на по-интелигентната публика към българската книга. Идват все повече млади хора, които се интересуват, слушат, четат не само задължителната учебна литература, обръщат се и към други автори, пишат поезия, разкази, проза. Но ако трябва да потърсим един лайтмотив на общите разговори – това е безпокойството за бъдещия ден“, отбеляза Иван Гранитски. По думите му има голямо отчаяние, разочарование, апатия сред част от по-младото поколение, а сред по-зрелите – сериозно замисляне какво трябва да се направи, за да излезе Отечеството ни от този период на апатия, на това объркване. „Смисълът на тези културни празници, на хилядите проведени срещи в стотиците населени места през изтеклите години е именно събуждането на българския дух, на българската национална идентичност“, добави издателят.

Той подчерта, че всяко сравнение между Националните културни празници „Албена“ и Празниците на изкуствата „Аполония“ няма да бъде точно и коректно. „Празниците „Аполония“ се провеждат в Созопол и имат по-елитарен характер, а принципът на нашите срещи е друг. Идеята на културните празници “Албена” е да стигнем до повече хора и особено до тези, които нямат възможност да излязат от своите населени места. Правим срещи в читалища, театрални салони, художествени галерии и там няма никакъв елемент на комерсиалност“, посочи Гранитски. По думите му срещите в някои населени места са трогателни, защото се оказва, че от 20-30 години там не е стъпвал български писател или творец, музикант, художник. „Този жив досег на твореца с човек в едно селско читалище е много важен за хората. Те усещат, че не са забравени, и че някой мисли за тях. За нас това е най-важната задача“, допълни Иван Гранитски.