Започват 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол

0
57


Днес започват 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. До 25 април градът ще е столица на класическата музика. Основаният от маестро Николай Султанов през 1968 г. музикален форум продължава да привлича най-добрите солисти, съобщиха организаторите от Община Ямбол и Камерен оркестър „Дианополис“. Четирите музикални вечери ще бъдат в културно-информационния център „Безистен“.

Акцентът на тазгодишните музикални празници е 100-годишнината от рождението на изявения български диригент и композитор Константин Илиев и в два от концертите ще звучат негови творби. „Златната Диана“ ще премине и под знака „завръщане към началото“, тъй като тази година ще е отново изцяло камерен фестивал, каза за БТА концертмайсторът и художествен ръководител на „Дианополис“ Красимира Султанова.

По традиция „Златната Диана“ тази вечер ще открият домакините от „Дианополис“. Ще звучат произведения на Бах, Моцарт и Делиб. Концертът ще е под диригентството на маестро Ганчо Ганчев, като самият той ще изпълни солата на пиано. Гост-солист ще е световноизвестният цигулар Мичо Димитров. Концертът ще е със специалното участие на възпитаниците на Хорова школа „Проф. Георги Димитров“ с диригент Весела Пастърмаджиева.

На 23 април камерен концерт ще изнесат тримата именити музиканти проф. Георгита Бояджиева-Николова (виолончело), д-р Росен Идеалов (кларинет) и роденият в Ямбол Владимир Вълчев (пиано). Те са солови и камерни изпълнители в различни ансамбли, но по повод Музикалните празници „Златната Диана“ ще свирят като трио. В програмата ще звучат произведения на Йоханес Брамс, Михаил Глинка, Балаш Суньог и Константин Илиев. 

На 24 април ще гостува украинският виртуоз Михаел Бабич, който ще извърши своеобразен творчески подвиг с изпълнението три от шестте извънредно трудни сюити за соло виолончело на Йохан Себастиан Бах. „Това много рядко може да се чуе. Той пристига специално от Виена за „Златната Диана“, каза ръководителят на „Дианополис“ Красимира Султанова.

„Златната Диана“ ще закрият музикантите от Камерен оркестър – Габрово с концерт под диригентството на Иван Стоянов и солист Деница Димитрова (арфа) от Софийската опера. Ще звучат творби на Константин Илиев, Васил Казанджиев, Клод Дебюси, Франсоа Боалдьо и Алфред Шнитке.

/АКМ/



Източник БТА