Самостоятелна изложба представя днес старозагорският художник Райчо Чакъров

0
56


В навечерието на 75-тата годишнина от рождението на старозагорския художник Райчо Чакъров днес в изложбена зала „Лубор Байер“ ще бъде открита негова самостоятелна изложба. Това става ясно от програмата с предстоящи събития, публикувана на официалната страница на местната администрация.

„Картините в експозицията водят началото си от емблематична многобройна серия рисунки с химикалка в малък формат. Сътворени в компанията на сутрешното кафе, защото „за художника рисуването е жизнен навик, досущ като дишането, докато пиеш кафе търсиш лист за да нахвърляш нещо“, посочват организаторите.

Райчо Чакъров е роден на 2 май 1949 година. От малък проявява интерес към рисуването. Започва своето образование като ученик в Първа мъжка гимназия в града. След това учи в Художествената гимназия в столицата, а по-късно във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ в класа на доц. Никола Гелов по „Декоративно-монументална живопис“. Преподаватели по графика са му доц. Иван Маринов и ас. Мотко Бумов.

През целия си творчески път Чакъров успоредно съвместява ролята на уредник в Художествената галерия в Стара Загора и на учител в Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“.

Изложбата може да бъде разгледана до 7 май.

/АКМ/



Източник БТА