За Баба Марта в Кърджали се търсят основно традиционни мартеници с български мотиви

0
77



Предлагането на мартеници и тази година има своите тенденции от страна на продавачите, но пазарът се определя главно от купувачите, които наблягат на традиционните мотиви с изявени български белези, разказаха търговци в Кърджали пред БТА, като уточниха, една от основните групи купувачи са българи с двойно гражданство.

По думите им нашите изселници избират мартеницата да е голяма, да е с Пижо и Пенда, да е от естествени материали и по възможност да присъства българският трибагреник на нея. Според продавачите изборът е свързан с носталгия по родния край, като се купуват мартеници и за раздаване зад граница. Цените на тези мартеници са от 10 лв. до над 30 лв., в зависимост от големината. 

И тази година разнообразието е най-голямо сред мартениците за дамите, като търсени са символите на пролетта и имитации на ювелирни изделия – тип брошка, които да използват и след като видят щъркел. При децата изборът е свързан с добре познати детски герои, през футболисти и емблеми на футболни отбори за момчетата и принцеси и балерини – за момичетата. Изборът за мъжете се свежда до мартеници за ръка или универсалната за всяка възраст и пол традиционна мартеничка на Пижо и Пенда за ревер.

Сред стотиците изложени мартеници се срещат и добре познатите от миналото фосфорни мартенички със същите мотиви от едно време – щъркели, гъбки, коминочистач. Пазарът на мартенички в Кърджали изобилства и от творчески аранжировки със символите на пролетта.

Цените при по-малките мартеници са между 1 лв. и 5 лв., в зависимост от модела, като има и мартенички за ръка, които са във вързопче за 1,50 лв.

 

/ВД/



Източник БТА