Захарова: “Новите” предложения на ООН за зърнената сделка се оказват неизпълнени стари

0
152

©

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че “новите” предложения за възобновяване на сделката за зърното всъщност се оказват неизпълнени стари предложения, цитира РИА Новости.

“Новият пакет от предложения на ООН по зърнената сделка включва повторно свързване на “Россельхозбанк” със SWIFT и размразяване на активите на руски компании, съобщи държавната турска информационна агенция Anadolu. “Всичко това се “подразбираше” и преди, само че така и не се получи”, е написала Захарова в Telegram.

По-рано е съобщено, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров с предложение за възобновяване на сделката за зърното. 

Сделката за зърното е прекратена на 18 юли. Руският президент Владимир Путин по-рано отбеляза, че условията спрямо Русия не са изпълнени въпреки усилията на ООН, тъй като западните държави не са смятали да изпълнят обещанията си. 

След като Черноморската зърнена инициатива престана да функционира, а морският хуманитарен коридор е ограничен, всички плавателни съдове, пътуващи в Черно море до украинските пристанища, започнаха да се разглеждат като потенциално превозващи военни товари, според Руската федерация и да се приемат за “легитимна военна цел”.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник